avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedierea
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedierea

Buna ziua ,as avea si eu o intrebare daca am lucrat la o firma privata din anul 2008 , iar acuma am fost anuntat verbal ca e posibil ca , incepand cu data de 1 aprilie sa fiu concediat deoarece firma are probleme financiare ,in cazul meu mai sunt inca 4 colegi as dori sa stim daca avem dreptul la somaj , angajatoru a spus ca nu este posibil asa ceva.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 28 Februarie 2014
In situatia in care incetati activitatea pentru motive neimputabile salariatului, (art. 65 codul muncii)puteti beneficia de somaj.
Depinde de temeiul legal pentru care sunteti concediat; daca se restructureaza firma (adica sunteti concediat din motive neimputabile dvs., ci din motive ce tin de angajator)-art. 65-66 din Codul muncii- aveti dreptul la preaviz minim 20 de zile lucratoare, la somaj si la plati compensatorii in conditiile legii si a contractului colectiv de munca de la nivelul unitatii/ramurii de activitate.
Daca veti fi concediat din motive ce tin de persoana dvs. (ex: concediere disciplinara -art. 248 alin. 1 lit. e din Codul muncii, demisie -art. 81 din Codul muncii, acordul partilor -art. 55 lit. b din Codul muncii- etc) nu beneficiati de somaj!
In acest caz, mare atentie la temeiul cu care vi se desface CIM-ul! Refuzati semnarea deciziei daca nu are ca temei art. 65-66 din Codul muncii!
Daca este o concediere abuziva (de exemplu: o abatere disciplinara inventata, urmata de o concediere ilegala, o decizie intocmita ilegal cu un alt temei decat cel real etc), puteti sa atacati in instanta decizia respectiva si sa solicitati anularea deciziei cu obligarea angajatorului sa va dea toate drepturile salariale pe perioada concediere-pana la pronuntarea definitiva a hotararii, chiar daca nu va veti mai intoarce ulterior la locul respectiv de munca (nici nu este recomandabil!)....dar le luati banii pentru modul abuziv in care au inteles sa va concedieze....
De retinut ca litigiile de munca sunt scutite de taxe de timbru si, daca nu aveti bani de avocat si va incadrati in conditiile OUG nr. 51/2008 (ajutor public judiciar), puteti beneficia de serviciile unui avocat platit de stat (avocat din oficiu!).
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediata fara explicatii andrar andrar buna ziua...am si eu o intrebare...am fost concediata fara vreo explicatie dupa 5 ani...luni trebuie sa ma duc sa;mi iau banii...si sa semnez contractul de ... (vezi toată discuția)
Somaj Nelus1976 Nelus1976 In ce conditii poți fi dat afară de catre angajator fara sa primesti somaj? (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj misu183 misu183 Buna ziua! Vreau sa stiu daca: a) prin demisie se pierde dreptul la somaj b) cu ce litere se poate desface contractul de munca din initiativa angajatorului ... (vezi toată discuția)