avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Posibila eroare a justitiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Posibila eroare a justitiei

una seara, am o nelamurire in legatura cu sotul meu care este arestat din 2007 luna mai pentru omor la data savarsiri faptei el era minor dandu-i o pedeapsa de 12 ani si 6 luni sporita cu 2ani jumate in total 15 ani. La intrarea in vigoare a NCPP o comisie prevăzută de HG 836/2013 i-a studiat dosarul trimitand-ul la tribunal pentru a fi analizat acum 2 saptamani, tribunalul astazi a dat urmatoarea sentinta  pe scurt: În conformitate cu disp. art 23 din Legea nr 255/2013 rap la art 21 din Legea nr 187/2012 admite sesizarea Comisiei de evaluare a situaţiei juridice a condamnaţilor aflaţi în executarea pedepsei din cadrul Penitenciarului Galaţi şi în consecinţă: Dispune înlocuirea pedepsei rezultante de 15 ani închisoare aplicată condamnatului........ prin sentinţa penală nr. 530/06.05.2008 a Tribunalului Bucureşti ? Secţia II Penală (definitivă prin decizia penală nr. 4158/15.12.2008 a Î.C.C.J) cu măsura educativă a internării condamnatului într-un centru de detenţie pe o durată de 15 ani. Deduce perioada executată de la 20.05.2007 la zi. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale nr. 530/2008 a Tribunalului Bucureşti - Secţia II Penală. Anulează mandatul de executare nr. 792 din 16.12.2008 emis în baza sentinţei penale nr. 530/2008 a Tribunalului Bucureşti ? Secţia II Penală. În temeiul art. 275 alin 3 C.pr.pen, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 28.02.2014. Cum este posibil sa nu i se aplice pedeapsa cea mai blanda avand in vedere ca era minor la data produceri faptei si dupa noul cod penal pentru fapta de omor la minori are incadrarea 5-10 ani. Ma poate ajuta cineva cu un raspus sau ma poate indruma ce este de facut. Va multumesc frumosCitează
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: yulymarian , utilizator 21:13, 5 Martie 2014
e posibil insa din ce am vazut eu , avand in vedere ca la condamnarea initiala i s-a aplicat spor inseamna ca a mai avut si alte infractiuni .
de principiu trebuia descontopita pedeapsa sa i se recalculeze toate pedepsele sa ramana la cea mai grea la care se adauga 1/4 din celelalte.
trebuie contestata si sa precizeze ce am scris mai sus insa trebuiesc avute in vedere si urmatoarele :
Art. 125 Internarea intr-un centru de detentie
(1) Masura educativa a internarii intr-un centru de detentie consta in internarea minorului intr-o institutie specializata in recuperarea minorilor, cu regim de paza si supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare sociala, precum si programe de pregatire scolara si formare profesionala potrivit aptitudinilor sale.
(2) Internarea se dispune pe o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani, afara de cazul in care pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detentiunea pe viata, cand internarea se ia pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
doberv, utilizator
Da, a mai avut o suspendare de 1 an tot in timpul minoritati la care sa adaugat un spor de 1 an si jumate si pedeapsa cea mai grea pentru omor in timpul minoritati 12 ani si jumate in total 15 ani. Problema e ca tribunalul nu a aplicat corect legea pt minori din noul cod penal incadrarea fiind 5-10 ani si poate de aceea putem ataca cu contestatie in termen de 3 zile. Va multumesc pt raspunsul dat
de ce considerati dvs ca incadrarea acum este 5- 10 ?
nu trebuie sa pierdeti din vedere ca nu a avut doar suspendarea plus infractiunea de omor ci a avut si un spor de contopire adica a avut si alte infractiuni in afara de omor.
trebuie sa precizati mai clar cum a fost condamnat pentru a primi raspunsuri corecte.
In 2005 a avut o suspendare de un an, in acelasi an 2005 in luna decembrie s-a savarsit omorul intr-o casa la randul lor procurori acuzandul de infractiunea de violare de domiciliu si furt rezultat cu omor aceste 3 fapte s-au savarsit in acelasi loc aplicandu-i din aceste 3 pedepse, pedeapsa cea mai grea de 12 si 6 luni pt infractiunea de omor + 1an suspendarea+ 1an si 6 luni sporul, arestandu-l dupa un an jumatate exact in ziua cand a implinit 18 ani , cred ca m-am explicat mai concret acum. Am contactat un avocat si mi-a spus in felul urmator: pedepsele definitive la minori raman aceleasi dar ea fiind executata intr-un centru de reeducare deci nu exista nici o sansa pentru o pedeapsa mai blanda.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
yulymarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal rebiga rebiga buna ziua fiul meu a comis o talharie cand era minor , a fost arestat si condamnat la 8 ani inchisoare in prezent a executat 5 ani si o luna din pedeapsa de 8 ... (vezi toată discuția)
Talharie ahyl33 ahyl33 Am si eu o problema,acum 2 ani eram intr'un parc cu inca doi \"prieteni \" ,si 3 baieti,unul dintre asa zisii mei prieteni le'a ceurt o suma de bani,acestia nu ... (vezi toată discuția)
Condamnat pe viata ldb ldb Se poate agrava situatia juritica a unui detinut condamnat pe viata ,daca acesta mai are fapte (ex.furturi,talharii) savarsite inaintea condamnarii pentru omor? (vezi toată discuția)