avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract prima casa

Buna ziua.
Doresc sa cumpar un apartament prin "prima casa" si actualul proprietar este in urmatoarea situatie: restante la intretinere (in jur de 10.000 lei), curentul este oprit (aici nu stiu exact daca trebuie doar racordat din nou sau a fost debransat si are si restante). Ce trebuie sa mai verific la apartament inainte de antecontract?
La incheierea antecontractului ce clauze trebuie trecute? Proprietarul isi ia angajamentul sa-si achite datoriile pana la semnarea contractului? Ce se intampla daca nu-si indeplineste angajamentul? Ce riscuri am eu, avand in vedere ca o sa dau un avans de 10000 eur?
Se poate da un avans de 5000 eur, iar la semnarea contractului se plateste creditul plus 5000 eur numerar, ca sa nu dau de la inceput 10000 eur din banii mei?

Multumesc.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: AlexPetru , utilizator 19:43, 1 Iunie 2015
Stabiliti care sunt datoriile. Toate. Negociati cu vanzatorul si prevedeti in antecontract ca, din avansul stabilit, sumele care reprezinta datoriile sa fie achitate de dumneavoastra direct in contul creditorilor. In acest fel aveti certitudinea ca banii de avans (sau parte din ei) vor stinge toate datoriile legate de imobil.

Trebuie sa mai verificati daca in cartea funciara nu exista sarcini asupra imobilului sau actiuni notate de tertii carora vanzatorul le datoreaza bani. Oricum, acest aspect va fi verificat si de catre banca creditoare.
Sfatul meu este sa nu dati in niciun caz un avans asa de mare...nici vanzatorului direct, nici creditorilor acestuia...prin antecontractul de vanzare-cumparare dvs. nu vi se transmite dreptul de proprietate, ci acest antecontract este doar o promisiune ca, la o anumita data va va vinde apartamentul cu un anumit pret; foarte bine se poate razgandi vanzatorul dupa ce primeste avansul de la dvs. si, dupa aceea "alergati" prin tribunale pentru a va recupera banii...depinde daca acesta o sa mai aiba ceva in patrimoniul sau la data pronuntarii sentintei pentru a va putea despagubi!!!
De regula, avansul intr-un antecontract este de 1000 Euro, cel mult 2000-3000 Euro (si atat este mult!!!).
Se mai trece in antecontract si clauza ca, in cazul in care vanzatorul se razgandeste plateste daune interese (regula este ca aceste daune interese reprezinta dublul avansului primit!), iar daca dvs. va razganditi pierdeti avansul dat!
Pe langa un certificat de la Cartea Funciara (de informare) pe care il solicitati sa fie obtinut de la vanzator (poate fi obtinut chiar si de dvs. in anumite conditii!) , trebuie verificat si la Administr. financiara pentru a vedea ce datorii are si daca nu este urmarit silit de stat!
Cu datoriile de 10.000 lei lasati vanzatorul sa se descurce cu ele (eventual dati-i avansul cat sa isi plateasca aceste datorii intrucat la vanzarea apartamentului va avea nevoie de o adeverinta de la Asociatie ca nu are datorii acolo)!
In concluzie, va sfatuiesc sa dati avans si sa incheiati antecontractul doar in situatia in care extrasul de carte funciara si certificatul fiscal sunt in regula, fara probleme! Astfel va" introduceti" intr-o "chestie" din care mai greu o sa iesiti si o sa "alergati" prin tribunale in loc sa va bucurati de "prima casa!".
mmoceanu a scris:

prin antecontractul de vanzare-cumparare dvs. nu vi se transmite dreptul de proprietate, ci acest antecontract este doar o promisiune ca, la o anumita data va va vinde apartamentul cu un anumit pret; foarte bine se poate razgandi vanzatorul dupa ce primeste avansul de la dvs. si, dupa aceea "alergati" prin tribunale pentru a va recupera banii...depinde daca acesta o sa mai aiba ceva in patrimoniul sau la data pronuntarii sentintei pentru a va putea despagubi!!!



Nu cred că promitentul vînzător se poate răzgîndi atîta vreme cît nu are această posibilitate conferită prin contract.

Iar sancţiunea pentru o astfel de eventuală răzgîndire neconformă cu prevederile contractuale este aceea a pronunţării unei sentinţe judecătoreşti (la cererea promitentului cumpărător) prin care acesta din urmă devine proprietar. Mai mult, antecontractul poate fi notat în cartea funciară (pentru opozabilitate faţă de eventualii terţi care ar putea negocia cu promitentul vînzător ieşirea bunului din patrimoniul acestuia în scopul fraudării intereselor creditorului).

La fel, s-ar putea institui un drept de ipotecă în favoarea promitentului cumpărător la valoarea sumei achitate cu titlu de avans, alături de un pact comisoriu expres privind rezolvirea de plin drept si fara statuare judecătorească a antecontractului.

Desigur, nici clauza de arvună nu este de lepădat, dar nici ea nu este un panaceu universal. În lipsa altor mijloace de protecţie a promitentului cumpărător, nici ea nu ar putea fi valorificată în situaţia în care debitorul şi-ar goli patrimoniul de bunuri urmăribile (decît, poate, pe calea acţiunii pauliene, costisitoare şi de lungă durată, dificilă din punct de vedere al dovedirii relei credinţe a cumpărătorilor bunurilor).

Un sfat: dacă doriţi neapărat să cumpăraţi acest imobil, şi nu altul, ar fi extrem de util să apelaţi la serviciile unui avocat (chiar şi în situaţia în care antecontractul urmează a fi încheiat în formă autentică).
Este foarte adevarat ceea ce a afirmat domnul/doamna avocat anterior referitor la notarea antecontractului in cartea funciara si la dreptul de ipoteca....dar, in primul rand, toate acestea trebuie cerute de dvs., si, daca vanzatorul se razgandeste, dvs. va obtineti drepturile (avansul dat) decat prin instanta....care inseamna bani (taxe de timbru, avocati etc) si timp pierdut!
O simplă căutare v-ar fi arătat că domnul/doamna avocat este domn.

Asta, fără alte pretenţii, ci doar în sensul în care apelativul domn defineşte apartenenţa sexuală, nu comportamentul în societate, despre care comportament las altora plăcerea de a se pronunţa.

:yeah:

Alte discuții în legătură

Nelamurire in legatura cu antecontractul Lylaa Lylaa Buna seara, Am incheiat un antecontract pentru cumpararea unui apartament, care expira pe 30 noiembrie 2012. In el este mentionat ca daca proprietarul se ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare. mihaela022005 mihaela022005 Buna ziua! Am nevoie de un sfat: in 2 sept. 2009 am incheiat un antecontractde vanzare cumparare (eu fiind cumparatorul) cu un avans de 10000 de euro, ... (vezi toată discuția)