avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj in cazul contractului partial de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj in cazul contractului partial de munca(2 ore)

Buna ziua.
As dori sa stiu daca, in cazul in care in ultimele 6 luni am avut contract partial de munca (2 ore) pot beneficia de ajutor de somaj si care este art. din lege cu care ar trebui sa mi se inchida contractul de munca.
Precizez ca in ultimele 24 de luni am realizat 18 luni cu contract de munca normal, de 8 ore/zi, iar apoi, firma la care lucrez, mi-a cerut sa accept contract de doua ore/zi pentru o perioada scurta, pana se redreseaza.... perioada s-a prelungit si nu se intrevede nici o schimbare... Am aproximativ 20 de ani de munca neintrerupta si as vrea sa stiu ce contributie se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de somaj, daca am dreptul la aceasta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:12, 24 Noiembrie 2023
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.


Încetarea contractului individual de muncă prin demisie (art.81 c.mun.), cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), desfacere disciplinara a c.i.m. (art.61 lit.a C.mun.) etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

2. Pe scurt:
Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca raportul de munca sa va inceteze din motive neimputabile dvs. (articolele le gasiti mai sus) si sa aveti in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la AJOFM cel putin 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj trebuie sa fie cu program normal de 8 ore pe zi.
Lunile in care ati lucrat cu 2 h/zii se iau in calcul proportional cu timpul normal adica 4 luni cu 2 h/zi = 1 luna de stagiu de cotizare la somaj (8 h/zi).

Astfel , pentru 6 luni lucrate u 2 ore/zi avei un stagiu de cotizare de 1luna si jumatate. In celelalte 18 luni ramase trebuie sa aveti minim 10 luni si jumatate lucrate cu norma intreaga

3. Din situatia mentionata de dvs. reiese faptul ca, indepliniti conditia stagiului de cotizare la somaj si mai ramane doar sa vi se inceteze c.i.m. cu un articol care sa va dea posibilitatea sa obtineti indemnizatia de somaj.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si detaliat.
A ramas insa un aspect pe care nu l-am lamurit: cum se calculeaza indemnizatia de somaj in cazul meu? Ptr cele 6 luni in care am avut contract de lucru partial, salariul a fost proportional, adica aproximativ 300 lei net. Cand se face media veniturilor pe cele 12 luni cu program de 8 ore, venitul realizat in aceste 6 luni se considera venit realizat pe o luna si jumatate, diferenta fiind completata cu cealalta perioada de lucru normal cu salariu normal?
Adica; media venitului net pe ultimele 12 luni cu program normal este: (6 luni*300 lei)+6 luni*1.200 lei) sau 12 luni*1.200 lei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Vi s-a spus ca acele 6 luni cu 2 ore pe zi = 1 luna si jumatate cu 8 ore pe zi.

2. Se mai iau inca 10 luni si jumatate cu 8 ore pe zi.

3. Media lunara va fi de (1,5 luni x 1200 + 10,5 luni x 1200) : 12 = 1200 lei.

4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

5. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Art. 39 din Legea nr.76/2002 :
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

In speta, indemnizatia de somaj este egala cu :
75% x 500 lei + cota procentuala x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + cota procentuala x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare


375 lei + cota procentuala x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + cota procentuala x 1200 lei.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara.
acum am iteles si va multumesc foarte mult.

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj anerol anerol Buna ziua, am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume: sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ContSters74221 ContSters74221 un angajat pe perioada determinata,beneficiaza de ajutor de somaj?daca da,in ce conditii? (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata, vs. somaj yanachis yanachis Daca am fost angajat din 1997 pe perioada nedeterminata pana in martie 2014 si apoi pe perioada determinata pana in prezent, avand un stagiu de cotizare mai ... (vezi toată discuția)