avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de munca pe perioada determinata, vs. somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de munca pe perioada determinata, vs. somaj

Daca am fost angajat din 1997 pe perioada nedeterminata pana in martie 2014 si apoi pe perioada determinata pana in prezent, avand un stagiu de cotizare mai mare de 12 luni fara intrerupere si un venit net lunar de aprox. 2300 lei, pot beneficia de ajutor de somaj? Daca da, care ar fi cuantumul lunar al acestuia?
Cel mai recent răspuns: yanachis , utilizator 12:02, 5 Mai 2014
1. b]Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

2. Cele 12 luni minime de stagiu de cotizare din ultimele 24 de luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori sau de la unul singur. Acestea pot fi consecutive sau nu.

3. Potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Indemnizatia de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Ajutorul de somaj se calculeaza ca 75% din valoarea indicatorului social de referinta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. La acest procent se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Valoarea Indicatorului social de referinta este, in prezent, de 500 lei.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă:
Art. 39

(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Doream un raspuns obictiv. Daca lucrezi 17 ani pe perioada nedeterminata, inchei contractul la demisie , desi se desface disciplinar, apoi lucrezi pe perioada determinata o perioada, beneficiezi de somaj?
Pe scurt, ca sa beneficiat de somaj va trebui:
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare detai inregistrarii la AJOFM. Cele 12 luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori .

- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs.

Incetarea de drept a c.i.m. incheiat pe durata determinata - art.56 alin.1 lit.i C.mun. - la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj eu30 eu30 In cazul uni contract pe perioada determinata daca angajatorii decid incheierea contractului,se poate intra in somaj?Cat reprezinta somajul in acest caz? (vezi toată discuția)
Somaj babirusa babirusa am 62 de ani , 36,5 ani vechime si risc sa intru in somaj as vrea sa stiu cat timp pot lua indemnizatia de somaj si cam cat este ca valoare:O (vezi toată discuția)
Ajutor somaj anerol anerol Buna ziua, am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume: sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat ... (vezi toată discuția)