avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna ziua,
am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume:
sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat contractul de munca cu acordul ambelor parti,deci nu mai poate beneficia de ajutor de somaj.
In acelasi timp,fiind Presedintele Asociatiei de Proprietari unde locuim,are contract pe 2 ore.
Vreau sa imi spuneti,daca Asociatia il trimite in somaj,poate beneficia de ajutorul de somaj? Si daca da,i se ia in considerare salariul de la compania unde a lucrat,pt ca acolo a avut un salariu mai mare,sau salariul de la Asociatie?
As vrea sa imi spuneti ,cum se calculeaza , ajutorul de somaj in conditiile in care el a fost angajat in doua locuri in acelasi timp.
Va multumesc frumos si astept un raspuns de la dvs.
O zi buna,
Sima L
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 28 Februarie 2015
1. In cazul in care contractul individual de munca (CIM) de la Asociatai de Locatari ii inceteaza din motive neimputabile lui si dupa incetarea CIM de la primul angajator atunci poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Trebuie sa prezinte la Agentia de Somaj adeverinta tip (Anexa 26), cu veniturile realizate pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj, de la ambii angajatori.
anerol a scris:

.....
Vreau sa imi spuneti,daca Asociatia il trimite in somaj,poate beneficia de ajutorul de somaj? Si daca da,i se ia in considerare salariul de la compania unde a lucrat,pt ca acolo a avut un salariu mai mare,sau salariul de la Asociatie?
As vrea sa imi spuneti ,cum se calculeaza , ajutorul de somaj in conditiile in care el a fost angajat in doua locuri in acelasi timp.
...



1. Poate beneficia numai daca c.i.m. va inceta din motive neimputabile acestuia .

Potrivit art.5 din normele de aplicare a legii 76/2002, prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

2. Art. 39 din legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In speta, indemnizatia de somaj = 75% x 500 lei (valoarea indicatorului social de referinta) + cota procentuala aferenta stagiului de cotizare x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + cota procentuala aferenta stagiului de cotizare x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Alina Burk Alina Burk Buna ziua.as dori sa stiu daca pot beneficia de somaj dupa terminarea Ccc.Societatea unde lucram a intrat in faliment Cum procedez acum?Cat timp se acorda ... (vezi toată discuția)
Somaj eu30 eu30 In cazul uni contract pe perioada determinata daca angajatorii decid incheierea contractului,se poate intra in somaj?Cat reprezinta somajul in acest caz? (vezi toată discuția)
Somaj L L Daca imi dau demisia...Pot beneficia de somaj? (vezi toată discuția)