avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contract de munca in Austria
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contract de munca in Austria

Dupa ce a ramas somera in Romania, sora mea ingrijeste acum varstnici in Austria cu contract de munca.
Va rog sa-mi spuneti daca aceasta perioada de lucru in strainatate va fi luata in considerare ca vechime la pensie. De asemenea doreste sa stie daca va beneficia de pensie din partea statului austriac.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 3 Martie 2014
mgreavu a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca aceasta perioada de lucru in strainatate va fi luata in considerare ca vechime la pensie.

Da, daca isi plateste contributiia la casa de pensii, din ce castiga, cu contract cu casa de pensii din Romania.



mgreavu a scris:
De asemenea doreste sa stie daca va beneficia de pensie din partea statului austriac.

Da, daca realizeaza stagiul minim de cotizare in Austria.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
trandafir2, moderator
@ mgreavu
Va rog sa-mi spuneti daca aceasta perioada de lucru in strainatate va fi luata in considerare ca vechime la pensie.


1. Art. 19 din Legea 263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.

2. In acest caz, va trebui sa obtinei formularul E207 - Certificat privind cariera de asigurat. din Austria si sa-l depuneti la Casa de pensii din tara.

De asemenea doreste sa stie daca va beneficia de pensie din partea statului austriac.


Daca depuneti dosarul de pensie in Austria acesta va trebui sa contina formularul E202 intitulat “Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrâneţe” si formularul E207 intitulat „Certificat privind cariera asiguratului”.

Cum este reglementat sistemul national de pensii?
Ø In Austria se utilizeaza, in general, termenul de pensie pentru pensia de retragere din activitate si nu de renta , cum este in Germania.

Ø Pensii de limita de varsta:
Ø Persoanele nascute inainte de 1 ianuarie 1955: femeile incepand de la 60 ani si barbatii de la 65 ani. Trebuie facuta dovada ca lucratorul a realizat, in cursul ultimelor 360 luni calendaristice, 180 de luni de asigurare sau ca a acumulat in timpul acestei perioade 180 de luni de contributie (prin eliminarea perioadelor scolare sau de studii, de ex.) sau sa cumuleze in total 300 de luni, fara conditionare de timp.

Ø Persoanele nascute dupa 1 ianuarie 1955: femeile incepand de la 60 ani (pana in 2024) sau incepand de la 65 ani (din 2033) si barbatii de la 65 ani. Conditia de acordare este: sa aiba cel putin 180 zile de contributii ([ link extern ] ).

Ø Pentru a beneficia de pensie trebuie sa faceti o cerere corespunzatoare la casa de asigurari de pensie. Cuantumul pensiei depinde atat de contributiile platite, cat si de varsta.

Ø Pensia progresiva:
Ø Acest sistem permite reducerea varstei de pensionare la 40-60% din timpul de lucru, fara a trebui sa renuntati la drepturile dvs. de pensie. Serviciul public de ocupare (Arbeitsmarktservice - AMS) isi asuma o parte din remuneratia acordata pana atunci, cuprinsa intre 70% si 80% din remuneratia anterioara. Varsta minima pentru pensia progresiva era in 2006 de 51,5 ani la femei si 56,5 ani la barbati.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizație minimă pensie în austria ghentu ghentu Bună ziua, Voi lucra (legal ) maxim 1 an în Austria. 1/ care este cotizația minimă de pensie în Austria ? 2/ Este obligatoriu (și corect) să ... (vezi toată discuția)
Pensie in austria Marianaolariu Marianaolariu Primesc pensie din Austria dupa virsta de 60 de ani cu 60 de luni platit siva? (vezi toată discuția)
Care este stagiul minim de cotizare la pensie in austria si germania? mirelavl mirelavl Buna ziua! As dori sa va intreb care este stagiul minim de cotizare pentru obtinerea unei pensii in Austria si in Germania. Multumesc mult! (vezi toată discuția)