avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort romani cu dubla cetatenie (Romana si canadiana)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort romani cu dubla cetatenie (Romana si canadiana)

Daca ambii soti au dubla cetatenie Romana si Canadiana? si s-au casatorit in Romania unde trebuie sa divorteze in Canada sau Romania?
Acestia nu au copii si si au facut testament notarial in Romania, daca unul dintre acestia nu mai este sa il mosteneasca celalalt, mai este valabil testamentul daca divorteaza?

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:14, 3 Martie 2014
Art.1078 NCPC:

Instantele romane sunt exclusiv competente sa judece litigii cu elemente de extraneitate din sfera statutului personal referitoare la:

5. desfacerea, nulitatea sau anularea casatoriei, precum si alte litigii intre soti, cu exceptia celor referitoare la imobile situate in strainatate, daca la data introducerii cererii ambii soti domiciliaza in Romania si unul dintre ei este cetatean roman sau apatrid.


Prin urmare, dacă la data introducerii cererii amîndoi aveţi domiciliul în România (condiţia cetăţeniei fiind îndeplinită, din cîte înţeleg), este atrasă competenţa exclusivă a instanţei române.

În ceea ce priveşte testamentul, divorţul nu are niciun efect asupra acestuia. Ceea ce nu însemnă că nu va putea fi modificat sau revocat, fiecare dintre testatori putînd dispune de testamentul său după cum doreşte.

Sper că discutăm despre două testamente diferite, şi nu despre un testament conjunctiv, acesta din urmă fiind interzis de legea română.

Totuşi, chiar şi în cazul în care testamentul este conjunctiv, avînd în vedere faptul că aveţi cetăţenia străină, aţi putea alege o lege aplicabilă succesiunii care să recunoască acest tip de testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia si divortul zdb zdb buna ziua, EL are o casa dobandita dupa moartea parintilor prin succesiune fiind unicul mostenitor al defunctilor este casatorit cu EA de 30 ani au acum 2 ... (vezi toată discuția)
Casatorie in romania si divort in sua belladona belladona Buna ziua! am o rugaminte mare la dvs...de fapt va cer ajutorul in privinta unei situatii dificile.Mama mea este romanca si este casatorita de 4 ani tot cu un ... (vezi toată discuția)
Divortul - cetetean pakistanez vsher vsher Buna ziua, am o prietena din Romania care sa casatorit cu un cetetean pakistanez in pakistan, obtinut actul de casatoria din Romania, lui a fost refuzata ... (vezi toată discuția)