avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara acordul partilor, fara bunuri comune, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara acordul partilor, fara bunuri comune, copil major

Buna ziua!Sunt casatorit de 25 de ani,am un copil major,eu si sotia mea nu avem bunuri in comun,locuim in apartamentul surorii mele.In urma comportamentului ei neadecvat ce consta in consumarea alcoolului(ce duce la punerea in pericol a casei,a propriului copil,bataie de joc a lucrurilor ,a alimentelor),adresarea de injurii nemotivate si provocare din orice lucru nesemnificativ atat mie cat mai ales copilului nostru,am ales sa divortez.Intrucat aceasta situatie duce la inrautatirea starii mele de sanatate(nervi,tensiune,stari ce odata prelingite si la o anumita varsta pot duce la lucruri la grave) si mai ales o afecteaza pe fata mea de ani de zile, i-am propus sa divortam de comun acord,insa nici nu se gandeste la asa ceva.
As dori sa stiu cum pot actiona in instanta mentionand ca fata este de partea mea ,nu mai poate suporta acest comportament imatur ,prostesc si rautacios al mamei ei,este dispusa sa declare adevarul ca aceasta situatie ce dureaza de ani de zile sa se termine odata.
As mai dori sa stiu daca este necesar sa stea in aceeasi locuinta cu noi,daca,dupa cum am mentionat mai sus nu este casa niciunuia dintre noi si sora mea dispune sa stam doar eu cu fata mea.Exista vreo lege care ne obliga sa stam in acelasi domiciu in care locuim de ani de zile ,fara sa fie al nostru in acte?
Situatia este disperata si m-ar interesa sa stiu aceste cateva detalii inainte de a actiona in instanta ,precum si cat ar putea dura un proces si costurile ce-l implica.Va multumesc anticipat,cu respect Florian.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:14, 5 Martie 2014
Buna ziua. Trebuie sa stiti ca de anul trecut, in litigii de familie, cum este si cazul dvs este obligatorie indeplinirea procedurii prealabile cu privire la participarea la sedinta de informare referitoare la avantajele medierii inainte de a actiona in instanta (de regula). Acest lucru presupune sa apelati la un mediator. Sedinta de informare realizata de mediator este gratuita. In functie de participarea partilor la sedinta, mediatorul elibereaza un certificat de informare (daca participa si sotia) sau un proces-verbal (daca sotia nu participa). Mediatorul ales de dvs va va explica cum va poate ajuta medierea sa rezolvati situatia mult mai repede, mai convenabil ca pret si timp cheltuit, etc.
In primul rand trebuie sa stiti ca inainte de intentarea unei actiuni in instanta va trebui sa parcurgeti sedinta de informare asupra beneficiilor medierii. Apoi puteti sa depuneti cererea de divort la instanta de la ultimul domiciliu comun. Nu va poate obliga nicio instanta sa locuiti in aceeasi locuinta cu viitoarea fosta sotie. Procesul poate dura cateva luni avand in vedere ca nu este prin acord. Costurile se rezuma la taxa de timbru in valoare de 100 lei.
si din moment ce nu vrea sa plece din locuinta surorii mele si ne face viata un iad cum pot actiona legal ,sau proprietara apartamentului ca sa plece?
Sora dvs in calitate de proprietar poate cere evacuarea doamnei, asta e independent de divortul dvs.
Copilul nu poate fi martor la divort.
informarea despre avantajele medierii poate fi facuta si de avocat.
Daca veti apela la avocat pt redactarea cererii de divort, va si informeaza despre mediere.

@gi-jane2: Informarea despre avantajele medierii este facuta DOAR de mediatorul autorizat. Avocatul, magistratul, notarul, etc nu face decat sa ii spuna justitiabilului despre existenta medierii si are obligatia de a-l indruma catre contactarea unui mediator. Citez din minuta comisiei CSM: "Comisia a apreciat ca procedura de informare, finalizata prin certificatul de informare trebuie sa ramana in competenta mediatorului, magistratul urmand sa informeze partile doar cu privire la existenta procedurii alternative, indrumandu-le catre mediator pentru realizarea tuturor etapelor de mediere (inclusiv deci procedura de informare astfel cum este reglementata de legea speciala)". Textul original aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Obligatia de a consulta un mediator NeamtuAurel NeamtuAurel Daca doresc sa actionez in judecata un vecin privind iesirea din indiviziune sau servitutea de trecere este obligatoriu consultarea unui mediator. (vezi toată discuția)
Divort fara acordul unei parti lucya36 lucya36 Buna ziua. M-am casatorit acum 23 de ani cu sotul meu, casatorie din care a rezultat o fiica, in varsta acum de 22 de ani. Din cauza alcoolului, a deselor ... (vezi toată discuția)
Este necesara medierea in cazul unui proces de partaj pe datorii comune? GETT GETT doresc sa incep un proces pt. partaj pe datorii comune. este necesar sa consult un mediator? am divortat in lipsa sotului si am ramas cu datorii mari din ... (vezi toată discuția)