avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Activitate dependenta contract civil de prestari ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Activitate dependenta contract civil de prestari servicii

Buna ziua,

Care sunt contributiile obligatorii in cazul veniturilor obtinute dintr-o activitate dependenta desfasurata in baza unui ctr civil de prestari servicii?
Care sunt contributiile obligatorii in cazul veniturilor obtinute din drepturi de proprietate intelectuala?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ANDRU55 , utilizator 20:57, 7 Martie 2014
În documentarul fiscal de mai jos, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea prezintă principalele obligaţii fiscale care rezultă din reconsiderarea activităţilor ca fiind dependente.


Generalităţi
Veniturile realizate de persoanele fizice urmare desfăşurării unor activităţi în baza contractelor/ convenţiilor de prestări servicii, încheiate conform Codului Civil se analizează de angajator sau de organul fiscal din punct de vedere al dependenţei. Astfel, se poate reconsidera activitatea din punct de vedere fiscal ca fiind activitate dependentă, dacă este îndeplinit cel puţin unul din următoarele criterii:
- beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
- în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
- plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
- plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

În cazul reconsiderării ca activitate dependentă
Impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază, potrivit art. 57 alin. 1 lit. b, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contribuţiile datorate de angajat şi angajator sunt următoarele:
- CAS - 10,5% şi 20,8%;
- CASS - 5,5% şi 5,2%;
- ªomaj - 0,5% şi 0,5%, cu excepţia pensionarilor;
- cota datorată de angajator pentru risc şi accidente diferenţiată în funcţie de clasa de risc - 0,15 - 0,85%;
- contribuţia angajatorului pentru concedii şi indemnizaţii 0,85%.
Obligaţiile declarative ale angajatorului sunt următoarele:
- completarea formularul 010 pentru înregistrarea în vectorul fiscal a impozitului pe venituri din salarii şi a contribuţiilor sociale obligatorii;
- completarea şi depunerea lunară a formularului 112 secţiunea A din Anexa 1.2 până pe 25 a lunii următoare celei în care se obţin veniturile, cu impozitul pe veniturile din salarii şi contribuţiile obligatorii.
- plata impozitului pe venituri din salarii şi a contribuţiilor obligatorii până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează;
- depunerea anuală, până în ultima zi a lunii februarie a anului următor a fişelor fiscale şi înmânarea unui exemplar al acestora persoanelor fizice care au obţinut astfel de venituri.

De adaugat la cele de mai sus este faptul ca se poate folosi conventia civila ocazional,pentru activitati cu caracter intamplator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile de prestari servicii misit misit Buna ziua, ma poate ma poate ajuta cineva, spunandu-mi ce taxe si impozite trebuiesc platite de un O.N.G. pentru presoanele care lucreaza in cadrul acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Diurna asociatie umanitara alina.s alina.s Buna ziua, Am preluat de curand contabilitatea unei asociatii umanitare. Are cateva persoane ce strang fonduri de la persoane fizice, pentru copii bolnavi. ... (vezi toată discuția)