avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Denunt calomnios?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Denunt calomnios?

Persoanei X i s-a facut plangere la politie de catre persona Y si a fost cercetat su aspectul savasirii infractiunilor de amenintare, insulta si calomnie, prevazute de art. 193 al.1 C.P. art. 205 si 206 C.P.La solicitarea politiei pers. X a fost chemata pentru a da declaratii iar acesta s-a prezentat cu un avocat care sa-l reprezinte platindu-i acestuia onorariul de 1500 lei.
In timpul cerecetarilor Pers. Y si-a retras plangerea astefel ca actiunea penala nu a putut fii pusa in miscare desi s-a intocmit dosar penal , persoana X primnd o rezolutie de la Parchet in acest sens.Persona Y s-a retras plangerea pntru ca nu a putut dovedi in nici un fel acuzatiile , nici cu martori nici cu inregistrile video. Toata s-au intamplat intr-o institutie publica!!!
Ce poate face X pentru a-si recupera onorariul de la avocat, poate cere daune morale , sau denunt calomnios?
Multumesc !!
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 17:32, 24 Aprilie 2009
O speta mai frumoasa cam rar mai intalnesc. Si usoara ca flaorea la ureche. In primul rand X va face o plangere penala catre parchet impotriva lui Y pentru denunt calomnios si o va dovedi cu dosarul penal pe care Y l-a retras.
Se va da o sentinta prin care Y va fi tras la raspundere penala pentru denuntare calomnioasa. Apoi X va chema in judecata pe cale civila pe Y pentru plata de daune morale si daune materiale in care va include ci onorariul de avocat de 1500 de lei. Succesul va fi garantat.=D>
pt. 1500 lei, nu prea se merita sa stati in procese vreo 2 ani...
poate pt. daune morale unde nu cred ca primiti mai mult de 3.000 e



av.m.vasilescu
Carpatina a scris:

Se va da o sentinta prin care Y va fi tras la raspundere penala pentru denuntare calomnioasa. Apoi X va chema in judecata pe cale civila pe Y pentru plata de daune morale si daune materiale in care va include ci onorariul de avocat de 1500 de lei. Succesul va fi garantat.=D>


1. garantia nu poate sa o dea decat judecatorul care solutioneaza cauza
2. Nucleul VINOVATIEI acestei infractiuni este reaua credinta. Trebuie dovedita DE ACUZARE - se probeaza distinct-. Daca si-a retras plangerea nu inseamna ca a comis o denuntare calomnioasa. Iar daca reaua credinta nu este dovedita se vor pierde timp si bani. Iar roata se poate intoarce.

Sunt de aceeasi parere cu avokitten. O sa fie multa bataie de cap.
dorians:
1. desigur ca doar instanta de judecata va da solutia
2. nici chiar reaua-credinta nu poate fi invocata, daca tot este sa ne prevalam de faptul ca Y si-a retras plangerea.

Insa, eu ca aparator al lui X ma prevalez in fata instantei de faptul ca acesta - X - a fost deja interogat si supus unei cercetari penale, a trebui sa dea declaratie in fata organelor de urmarire judiciara, deci sa fie supus unor emotii negative, unuit stress psihic inutil, ca apoi Y sa-si retraga plangerea. Nici nu are relevanta din ce cauza Y si-a retras plangerea.

Relevant in speta este faptul ca X a fost supus unei cercetari penale, pentru care Y va trebui acuma sa raspunda penal. Tocmai in aceasta consta frumusetea spetei!!!:D
Nu prea e asa. Daca nu dovedesti ca y nu a avut rea credinta ... poti sa faci alta aparare (parerea mea)

Alte discuții în legătură

Procedura "denunt calomnios" -nu inteleg popo_acas popo_acas Buna ziua, Fac parte din o asociatie , si am ajuns la litigiu penal , in stadiu incipient , cu incadrare art 215 , eu fiind reclamant . Avocatul parti ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unei denuntari calomnioase lenast lenast Buna ziua, Conform Art. 259 Cod Penal, denuntarea calomnioasa inseamna: ,,Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de denuntare calomnioasa LOREDANITA LOREDANITA Buna seara, Daca prin rezolutia procurorului s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 228 alin.6 C. proc. pen raportat la art.10 alin. 1 lit.d ... (vezi toată discuția)