Persoanei X i s-a facut plangere la politie de catre persona Y si a fost cercetat su aspectul savasirii infractiunilor de amenintare, insulta si calomnie, prevazute de art. 193 al.1 C.P. art. 205 si 206 C.P.La solicitarea politiei pers. X a fost chemata pentru a da declaratii iar acesta s-a prezentat cu un avocat care sa-l reprezinte platindu-i acestuia onorariul de 1500 lei.
In timpul cerecetarilor Pers. Y si-a retras plangerea astefel ca actiunea penala nu a putut fii pusa in miscare desi s-a intocmit dosar penal , persoana X primnd o rezolutie de la Parchet in acest sens.Persona Y s-a retras plangerea pntru ca nu a putut dovedi in nici un fel acuzatiile , nici cu martori nici cu inregistrile video. Toata s-au intamplat intr-o institutie publica!!!
Ce poate face X pentru a-si recupera onorariul de la avocat, poate cere daune morale , sau denunt calomnios?
Multumesc !!
dorians,
Sa-i raspund pe puncte:
1. Infractiunea este atat in general cat si particular = INFRACTIUNE. Eu am invatat la dreptul penal despre infractiune, cu tot arsemanulu ei de aspecte, caracteristici, trasaturi, modalitati de savarsire, sanctiuni, pedepse, raspundere etc.
Intr-o cauza penala nu poti invoca reaua-credinta ca trasatura a infractiunii. sa repet cumva trasaturile infractiunii, ar fi inutil.
2. O polemica pe marginea intentiei, vinovatiei si a relei-credinte nu-i vad acuma rostul. Eu am invatat una si buna si din asta nu ma scoate nimeni:
- infractiunea are una din trasaturile ei aceea ca fapta sa fie savarsita cu vinovatie. Apoi am mai invatat ca vinovatia este latura subiectiva a infractiunii si ca are anumite forme: intentia, culpa si preterintentia. Nu pot sa desprind din tratatele mele de drept penal si nici din cursurile mele reaua-credinta ca fiind o trasatura a infractiunii. cand vorbim de intentie, aceasta poate imbraca siea la randul ei mai multe forme: intentia directa, i. indirecta, i.premeditata, i.repentina sau spontana. Si mai sunt si alte intentii, dar scopul meu aici nu este sa fac curs de drept penal partea generala .
Daca cineva nu ma crede, atunci propun sa fie destituiti din functie toti care m-au invatat la facultate astfel de "prostii."
3. In ce privesc daunele morale. desigur ca trebuie sa avem dovezi in temeiul carora solicitam daunele morale. A fost o exprimare in subconstient a mea - recunosc neprecizata - aceea ca ma refeream in mod expres la CUANTUMUL daunelor morale, care nu trebuie dovedit.
Deci, daca eu pretind daune morale in suma de 5000 de lei cu titlu de daune morale, nu trebuie sa arata de unde rezulta asa o suma de mare, ci este suficient sa arat motivele de fapt si de drept in temeiul carora pretind acea suma.
Vinovatia (in cazul de fata) consta numai in intentie directa a si indirecta b.
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.
CORECT?
Cu intentie directa e mai rar asa ca tecem la b
In cazul in care e de buna credinta nu prevede rezultatul faptei (punerea inutila in miscare a aparatului de justitie) si nu accepta posibilitatea producerii lui.
BUUUUN.
De aici rezulta ca nu exista intentie. Cum nu exista vinovatie nu avem infractiune.
Din toate acestea rezulta (cred eu destul de clar) importanta relei sau bunei credite.
In plus gandeste practic... Crezi ca ar mai face cineva macar un inceput de denunt in cazul in care ar vedea o persoana care incearca sa fure sau sa sparga o locuinta?