Doresc sa va solicit consultanta in urmatoarea problema: sunt casatorit de 5 ani si am impreuna cu sotia doi copii minori (situatia lor e indiscutabila pt ca Instanta va fi cea care va da decizia finala).
Ea a cumparat cand nu era maritata, pe numele ei, un teren. Ulterior, pe acesta am construit o casa cu un credit pe care-l plateste ea, debitandu-i-se automat contul cu contravaloarea lunara a ratei, se poate dovedi cu extras de cont.
La momentul inceperii lucrarilor de constructie a casei, sotia a fost la Oficiul de Cadastru si a solicitat modificarea titularului pe noul nume, dobandit dupa casatorie, deci in toate actele emise ulterior apare numele de fata si in paranteze casatorita "X". (unde X este numele de casatorie).
In actele de vanzare-cumparare apare numele ei de fata si faptul ca era necasatorita la momentul dobandirii. Mentionez ca in toate celelalte acte (autorizatii emise, inclusiv cea de construire) apare doar numele eiEu am vreun drept in cazul in care ne despartim, tinand cont ca exista si o casa pe acel teren la care am contribuit si eu financiar? Tot ce-am investit a fost platit cu cash, nu cu cardul, deci nu am o dovada in acest sens; sunt doar facturile emise pe numele meu, in momentul achizitiei diferitelor materiale necesare, chiar si in cazul celor cumparate cu banii din credit. Stiam de o lege care facea legatura cu 5 ani de casnicie- ca dupa acest termen bunurile devin comune, mai e valabila?
Ioana, nu sunt chiar sigura ca acea casa e bun comun, ea e construita pe un teren al unuia dintre soti si, conform principiului ca accesoriul urmeaza principalul, ea e singura proprietara, el fiind numai constructor de buna credinta cu un drept de creanta. Nu?
Partaj
alyofficiall10
Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%? (vezi toată discuția)