avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare absolvent studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare absolvent studii superioare

Buna ziua,
Detin o Intreprindere Individuala si doresc sa angajez un tanar absolvent de studii superioare(facultate). M-am prezentat la AJOFM in vederea intocmirii dosaurului necesar si am fost anuntat de aceasta facilitate prin care timp de 1 an de zile voi primi o "subventie" in valoare de 500 lei lunar, dar cu conditia sa tin aceasta persoana angajata timp de 3 ani de zile cu un program de 8h/zi, in caz contrar ar trebui sa returnez intreaga suma + dobanzi. Disponibilitatea din partea mea este, dar ce se intampla daca:1) ma trezesc ca angajatul vrea sa plece, demisioneaza? sau 2.)situatia financiara in aceste vremuri instabile nu imi vor mai permite la un momentdat sa platesc un angajat? 3) angajatul devine iresponsabil sau un angajat "problema"?

Devin intru totul legat din cauza acestei "facilitati" de angajat timp de 3 ani de zile? Singura modalitate de inchidere a contractului fiind urmata de returnarea acestei sume catre stat?

Va multumesc anticipat,

Va rog daca imi puteti oferi un raspuns pana maine, 07.03. cand urmeaza sa finalizez toate actele in privinta angajarii.

Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Mustang1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 6 Martie 2014
Art. 83 din Legea nr.76/2002:
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(3)Abrogat.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.


In speta, pentru a nu fi obligat un angajtor la returnarea sumelor o modalitate de incetare a c.i.m. este prin demisie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca demisionez angajatorul tot trebuie sa restituie facilitatile? nina89 nina89 Buna ziua, Un angajator care incadreaza in munca un somer absolvent este obligat de lege sa nu il concedieze 3 ani sub sanctiunea restituirii facilitatilor ... (vezi toată discuția)
Angajare absolvent invatamant superior LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA O PFA doreste angajarea unui absolvent de invatamant superior care nu a mai fost angajat pana acum. Beneficiaza pentru acest salariat de vre-o facilitate ? ... (vezi toată discuția)
Inchidere contract munca cateldestept cateldestept Am un angajat, absolvent, cu subventie de la somaj. Cu ce articol pot sa inchid contractul, pentru a nu mi se cere returnarea banilor la AJOFM. (vezi toată discuția)