Sunt casatorit de 13 ani si locuiesc cu familia (sotia si 2 copii) intro garsoniera ANL. Acum vreo 2 zile in urma am fost cu sotia la un notar public unde am depus cerere de divort de comun acord, urmand sa ne prezentam peste 1 luna. Acum judecand situatia, vin cu cateva intrebari:
1. daca la notar, sotia a solicitat copii, iar contractul de inchiriere este intre Primarie - sotie (calitate de chirias) - si mine (in calitate de sot) pot obtine dreptul de a mai locui in acea garsoniera (fie si pana cant sotie o va cumpara) ?
2. daca nu sunt de acord ca sotia sa-mi poarte numele si dupa divort, este obligata sa revina la numele de fata sau poate sa obtina numele meu pe cale administrativa ?
3. daca la urmatoarea prezentare nu sunt de acord cu divortul, cererea depusa se anuleaza ?
4. daca divortul ajunge in instanta pot obtine dreptul de a mai locui in acea garsoniera (fie si pana cant sotie o va cumpara) ?
Multumesc si astept raspunsuri pertinente, eventual cu legi si art. de care sa ma pot ajuta.
Nici nu trebuie sa aiba acces (banii vor fi folositi de copii dupa majorat), pentru 2 saptamani pe luna poate sa le asigure cele necesare copiilor, iar pentru celelalte 2 saptamani le asigur eu, asa cum am spus, hrana, haine si bani de buzunar.
De ce sa-i platesc eu parfumuri, pantofi, haine si unele rate ..... ? ca sa dea ea bine in fata lumii?
Sunt atatea cazuri in viata asta, in care pensia alimentara este folosita incorect de "mama", mai intai pentru ea si apoi pentru copii.
Daca vreti sa constituiti cate un depozit pentru copii pentru cand vor fi majori acest lucru este la latitudinea dvs, insa respectivii bani nu sunt considerati pensie de intretinere. Intretinerea minorilor se refera la nevoile lor prezente, nu la cele viitoare.
Sunteti de parere ca minorii nu sunt bine ingrijiti sau cum veti dovedi ca banii cu care contribuiti la cresterea copiilor sunt folositi in alte scopuri? Doamna nu are si ea un loc de munca de unde sa castige bani sa-si cumpere parfumuri, pantofi, haine?
Intretinerea copiilor cade in sarcina ambilor parinti pe toata durata cat respectivii copii sunt minori sau pana la 26 de ani daca urmeaza cursuri, nu din doua in doua saptamani.
Poate veniti cu un plan referitor la ce veti cumpara si ce bunuri le veti asigura copiilor din doua in doua saptamani si ajungeti la o intelegere cu mama (in instanta nu aveti nici o sansa sa castigati o astfel de solutie).
Sunt la fel de multe cazurile in are tatal nu cumpara nimic sau cumpara ceva simbolic. As zice ca in instanta ajung mai multe cazuri in care parintele nerezident nu contribuie la intretinerea copiilor decat ajung cazuri in care parintele rezident cheltuie banii in interes personal, altfel nu pot sami explic de ce (cel putin in Bucuresti) toate hotararile sunt in favoarea platii in bani si se comunica instantaneu angajatorilor cu titlu executoriu, fara ca executarea sa fie ceruta de reclamant.
Eu nu intelesai ce salariu net in acte aveti de va faceti griji asa de mari in legatura cu banii pe care o sa-i platiti sub forma de pensie de intretinere, avand in vedere faptul ca nevoile unui minor sunt destul de mari si unui minor ii sunt necesari minim 400 de lei lunar ca sa supravietuiasca.
Pensia de intretinere este un drept al copiilor, iar daca dumneavoastra veti constata ca mama copiilor supune copii la rele tratamente si nu-i ingrijeste corespunzator, puteti sa va adresati instantei de judecata pentru ca instanta sa va atribuie minorii pentru crestere si educare si veti primi dumneavoastra bani sub forma de pensie de intretinere.
Daca mama minorilor nu are un loc de munca aveti sanse ca in instanta sa vi se atribuie minorii.
Ar fi fost de preferat ca intrebarile astea sa le fi pus mai inainte de a introduce cererea la notar, avand in vedere faptul ca notarul nu este obligat sa va restituie banii incasati pentru procedura de divort.
Cum a motivat sotia dumneavoastra ca doreste sa va poarte in continuare numele din moment ce doreste sa divortati?
Daca divortul ajunge in instanta puteti sa locuiti in continuare daca nu aveti unde sta sau puteti plati pensia cu o luna sau doua intarziere si nu este considerata neplata cu rea credinta avand in vedere faptul ca sotia v-a dat afara din casa.
Ce varsta au copii?
Nu ati platit nimic la notar sau nu ati platit dumneavoastra, pentru ca mie graba asta de a divorta aparuta la sotia dumneavoastra mi se pare suspecta si s-ar putea ca sotia sa vrea sa cumpere garsoniera numai pe numele ei si de asta poate ca doreste sa va poarte numele in continuare ca sa dea impresia ca sunteti inca impreuna.
Sotia dumneavoastra nu are cum sa va obtina numele pe cale administrativa daca dumneavoastra nu sunteti de acord ca sa va poarte numele.
Avand in vedere faptul ca primaria a incheiat contractul de inchiriere si pe numele dumneavoastra sunteti in continuare chirias impreuna cu sotia, iar daca divortati aveti mari sanse sa ramaneti pe drumuri pentru ca dupa divort sotia poate sa solicite un nou contract de inchiriere numai pe numele ei si dupa aceea sa cumpere garsoniera in calitate de fost chirias, ajutata si de faptul ca are acelasi nume.
Minorii, in Romania, nu deschid conturi bancare. Asa incat, pe numele copiilor minori nu puteti achita pensia. Ca deschiodeti un cont pe numele dv. unde dv. puneti bani, sigur, puteti; apoi banii aia ii puteti folosi pentru minoril, pentru donatii umanitare, pentru ajutat un prieten, pentru amanta, ce doriti faceti cu ei, acei bani insa nu sunt pensie de intretinere.
Caci de asta vorbim, nu?
Azi cum se intampla lucrurile? Unde stau copiii, cine le-a cumparat ultima data maiouri, pantofi, rechizite si cine face cumparaturile cu mancarea copiilor? Cine plateste gradinita etc.? Nu din banii cui ma intereseaza, ci care este persoana care merge efectiv sa faca aceste plati? Dv.? Sotia? Vreun bunic al copiilor?
Aveti incredere in sotie sau nu ca va folosi banii pentru copii? Ca vad ca problema ca nu e o mama buna nhu se pune, atunci cum puteti crede ca isi va lua un parfum in loc sa plateasca un curs pentru copii?
Care e venitul dv. net sau care e pensia pe care sunteti dispus sa o cheltuiti cu copiii dv.?