avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contopire pedepse in Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Contopire pedepse in Noul Cod Penal

Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului meu) tâlhărie comisă în stare de recidivă postexecutorie (art.211 C.p.) al. 2 lit b si pentru vatamare corporala grava asupra unei amice ale concubinei,pedeapsa pentru vatamarea corporala grava fiind contopita in cei 18 ani de inchisoare.
In urma intrarii NCP s-a redus la 10 ani,pedeapsa pentru vatamare corporala grava 3 ani fiind contopita in cei 10 ani;dupa sesizarea comisiei de la penitenciarul unde este retinut, pedeapsa s-a redus de la 18 ani la 15 ani de inchisoare,mentionand ca pedeapsa de 3 ani închisoare pentru vatamare ,nu se aplica legea penală mai favorabilă.În baza art. 6 Cp cu aplic art. 39 alin 1 lit b Cp contopeşte pedepsele susmenţionate, urmând ca deţinutul să execute pedeapsa de 16 ani închisoare??????

Ce s-a contopit?
S-a reevaluat circumstanțele in care s-a savarsit fapte și persoana făptuitorului?desi pedeapsa este definitiva si irevocabila,in vechiul cod era valabil contopirea pedepselor dar in noul cod nu,atunci unde este legea penala mai favorabila???

Nepotul a executat aproape 12 ani ,este un copil bun,era student la facultate,ce o sa se intample cu el? :((#-o

O profesoara pensionara
Ioana Barbu
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
IoanaBarbu45, utilizator
Cel mai recent răspuns: Denysaa , utilizator 13:13, 29 Noiembrie 2017
ART. 39
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni
(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă;
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
d) când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii;
e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c).
(2) Atunci când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoarea, dacă prin adăugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite s-ar depăşi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puţin una dintre infracţiunile concurente pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă.


ART. 40
Contopirea pedepselor pentru infracţiuni concurente
(1) Dacă infractorul condamnat definitiv este judecat ulterior pentru o infracţiune concurentă, se aplică dispoziţiile art. 39.
(2) Dispoziţiile art. 39 se aplică şi în cazul în care, după ce o hotărâre de condamnare a rămas definitivă, se constată că cel condamnat mai suferise o condamnare definitivă pentru o infracţiune concurentă.
(3) Dacă infractorul a executat integral sau parţial pedeapsa aplicată prin hotărârea anterioară, ceea ce s-a executat se scade din durata pedepsei aplicate pentru infracţiunile concurente.
(4) Dispoziţiile privitoare la aplicarea pedepsei în caz de concurs de infracţiuni se aplică şi în cazul în care condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a fost comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii.
(5) În cazul contopirii pedepselor conform alin. (1) - (4) se ţine seama şi de pedeapsa aplicată printr-o hotărâre de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o infracţiune concurentă, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.
Da, indicarea de mai sus mie imi pare corecta sub aspectul incadrarii juridice si a aplicarii pedepsei in raport de noua lege penala favorabila aplicabila avand in vedere si faptul ca discutam despre o persoana condamnata la o pedeapsa penala definitiva.
Am si eu o intrebare cum trebuie sa procedam pentru contopirea sporului la o candamnare de de 2 ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa concurs infractiuni pauldorin87 pauldorin87 in anul 2010, 2 condamnari cu suspendare.una 1 an susp si alta 3+5 ani supraveghere. inainte de a fi definitiva hotararea,are loc o alta fapta de furt ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 2014 alinamihaipaula alinamihaipaula la intearea in vigoare a noului cod penal la 1 februari 2014 cad scorurile de contopire a pedepselor? (vezi toată discuția)
Calculare pedeapsa fapte multiple robomax robomax recent dupa ce am avut o problema am intampinat inca una. daca am de exemplu 5 fape.mi se da pedeapsa cea mai mare plus o treime din total? daca recunosc ... (vezi toată discuția)