avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Data revenirii din concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Data revenirii din concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua,
Am un copil nascut in data de 22 mai 2012. Avand in vedere reglementarile legale, intrebarea mea este: la ce data ar trebui sa-mi reiau activitatea, 22 sau 23 aprilie?
Multumesc

Corina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 7 Martie 2014
la 23 aprilie daca nu ati facut luna tatlui pana atunci
Ordinul nr.1474/2011:
1. situatie
Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?

2. solutie
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.

Data revenirii la munca din CCC este :
- 23 aprilie 2014 , daca tatal intra in CCC o luna de zile sau daca indeplineste condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului si nu solicita acest lucru:

- 23 mai 2014, daca tatal nu indeplineste condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului:

Art.4.1 din Normele de aplicare a oUG 111/2010:
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inceperea activitatii dupa concediu crestere copil dobosanca dobosanca Buna ziua, Am nascut pe 16 martie 2012 si am optat pentru concediu crestere copil de 2 ani. Cand ar trebui sa reincep munca? (vezi toată discuția)
Reinceperea activitatii dupa terminarea concediului pentru cresterea copilului mkduck2001 mkduck2001 Va rog sa imi spuneti care este ziua in care trebuie sa se reinceapa activitatea dupa concediul de crestere a copilului? Vreau sa imi dati un exemplu concret : ... (vezi toată discuția)
Data reluarii activitatii si incetare cim cf art. 55, lit. b) codul muncii dupa ccc PopescuGabriela PopescuGabriela Buna ziua! Am o intrebare referitoare la obligatia celuilalt parinte de sta in CIC cel putin o luna de zile: Sotul nu lucreaza, in situatia asta eu ma prezint ... (vezi toată discuția)