avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in repaus saptamanal

Daca o societate desfasoara programul de lucru 10 zile lucrate consecutiv cu 4 zile libere consecutiv iar in CIM este prevazut ca program de lucru 40 ore pe saptamina cu 2 zile libere de regula sambata si duminica se poate considera ca este incalcat dreptul la repaus?Daca se considera legala aceasta situatie angajatul ar mai beneficia de vreun spor la salariu ,intrucit consider ca daca a avut 4 zile liber cumulat nu ar trebui sa mai beneficieze angajatul de nici un spor la salariu.?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:07, 9 Martie 2014
Codul muncii
Art. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) .
Bun si concluzia care este?
@ FRD

1. In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile de mai sus au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) C.mun.

ART.123 (2) C.mun.. - Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Asadar, sporul in cazul dvs trebuie sa fie de minim 150% din salariul de baza.

3. Nerespectarea dispozițiilor legale privind repausul saptamanal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare. dorinbucin dorinbucin Daca lucrez in ture. Adica 12 ore cu 48 ore,adica o zi cu o zi ca in popor nu pot beneficia de plata dubla sambata si duminica,plus 12 ore libere pt o zi in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua daca am angajati care lucreaza la sf. de saptamina ... qualitascom qualitascom Buna ziua Daca am angajati care lucreaza la sf. de saptamina si le pot acorda zile libere saptamina urmatoare ,se platesc si zilele libere acordate,sau numai ... (vezi toată discuția)
Codul muncii peujen peujen lucrez la o firma la care se lucreaza sambata,cu noul cod al muncii conform noilor reglementari repausul saptamanal trebuie sa fie de 48 de ore consecutiv de ... (vezi toată discuția)