avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este termenul de motivare a apelului?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este termenul de motivare a apelului?

care este termenul de motivare a apelului potrivit noului cod de procedura penala art.410 raportat la art 412?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 14:52, 16 Martie 2015
Buna seara!

Mai intai trebuie sa declarati apel conform art 410, in 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Iar apoi:
412 alin (5) Motivele de apel se depun la instanţa de apel până cel mai târziu cu 3 zile înainte de primul termen de judecată, dar nu mai devreme de 5 zile de la comunicarea hotărârii.

Cu stima.
multumesc mult , dar codul meu de procedura penala are doar 4 alineate si in subsol
se face precizarea ca alin 5 si 6 au fost abrogate prin art. 102 pct 258 din legea 255/2013.
va rog sa ma lamuriti si pe mine daca mai intelegeti ceva.
multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2014
praporgescu, utilizator
Termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel şi curge de la comunicarea copiei minutei, astfel, după pronunţare, o copie a minutei hotărârii vi se va comunica si dvs aveti 10 zile sa declarati apel, apoi, după redactarea hotărârii vi se comunică hotărârea în întregul său si puteti sa motivati apelul, nu este stabilit un termen in care puteti depune motivele, indicat cred ca ar fi macar cu 5 zile inaintea termenului de judecata pentru ca instanta sa aiba timp sa le si vada, dar nu vad sa existe vreo decadere daca le depuneti la termenul de judecata.
Asta este forma actuala a art.412:
ART. 412
Declararea şi motivarea apelului
(1) Apelul se declară prin cerere scrisă, care trebuie să conţină următoarele:
a) numărul dosarului, data şi numărul sentinţei sau încheierii atacate;
b) denumirea instanţei care a pronunţat hotărârea atacată;
c) numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul, reşedinţa sau locuinţa, precum şi semnătura persoanei care declară apelul.
(2) Pentru persoana care nu poate să semneze, cererea va fi atestată de un grefier de la instanţa a cărei hotărâre se atacă sau de avocat.
(3) Cererea de apel nesemnată ori neatestată poate fi confirmată în instanţă de parte ori de reprezentantul ei la primul termen de judecată cu procedura legal îndeplinită.
(4) Apelul se motivează în scris, arătându-se motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază.
#B
multumesc mult pt lamuririle date, si eu sunt de acord cu dvs.

mai am totusi o intrebare.
Urmatorul articol, respectiv art. 413 cpp spune ca ...
Cererea de apel intocmita in conditiile intregului art. 412 (adica inclusiv alin. 4 ), se depune la instanta a carei hotarare se ataca.
intrebare...
Cum as putea eu depune motivele de apel la primul termen de judecata, la prima instanta (judecatorie), daca eu sunt deja la primul termen de apel si ma judec la curtea de apel?
Nu cumva legiuitorul a scapat ceva din vedere si anume ca motivarea se face si ea intr-un anumit termen, sa zicem 10 -30 zile de la comunicarea hotararii?
multumecs inca o data celor care imi vor da un raspuns
Art.413 spune ca cererea de apel intocmita in conditiile prevazute la art.412 se depune la instanta a carei hotarare se ataca.
Personal, interpretez ca se refera la art.412 alin.1-3, motivele de apel fiind evident ca nu se pot depune odata cu cererea, neavand comunicata hotararea.

Alte discuții în legătură

Formulare cerere pentru eliberare hotarare si achitare taxa de timbru, dupa noul cod de procedura penala oanaportar oanaportar In urma judecarii unui proces proces penal judecatoria a emis o hotarare judecatoreasca. Va rog sa imi spuneti daca dupa Noul Cod de Procedura penala ... (vezi toată discuția)
Calcul termen depunere apel- termen motivare apel oanaportar oanaportar Va rog frumos sa imi spuneti: - pentru furt, cf. Noului Cod penal si Noului Cod de Procedura Penala, cum se calculeaza termenul de depunere a Apelului ... (vezi toată discuția)
Apel penal- care este ultima zi de depunere si la ce instanta se depune? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Va rog mult sa ma ajutati si sa imi spuneti daca hotararea penala pe care a primit-o o colega pe data de 09.12.2015, i se spune ca are ... (vezi toată discuția)