avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

as vrea sa verific daca pensia mamei este bine calculata, si corespunzator unitatii in are a lucrat. unde sau l ce instituite trebuie sa ma adresez?
sau poate mai bine ar fi sa ma dresez unui avocat sau notar?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:52, 10 Martie 2014
1. Avocatii si notarii nu se ocupa cu calcularea pensiilor.

2. Ca sa vedeti cat este de complicat sa calculati o pensie va redau din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.


3. - Din cauza acestei complexitati de calcul se utilizeaza un algoritm de calcul pe calculator, folosit de toate Casele de Pensii.
- Vreau sa spun ca afara programul pe calculator este foarte dificil (si ia timp mfoarte mult) sa calculati o pensie.
- Puteti apela la cineva de la Casa de Pensii sa va explice cum a fost calculata pensia.

4. Ar fi bine sa cititi Legea 263/2010 si va edificati asupra modului de calcul al pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime integrala pensie morghit200x morghit200x as dori sa stiu la 39 ani si 10 luni lucrati cate puncte de pensie ma incadrez? (vezi toată discuția)
Care este algoritmul de calcul al punctajului mediu anual? Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Deoarece am cateva nelamuriri legate de decizia mea de pensionare as dori sa aflu care este algoritmul de calcul a punctajului mediu anual care sta ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie, cu multumiri anticipate pentru raspuns! silviamarin2007 silviamarin2007 In urma cu 2 luni am avut un salariu mai mare. Intre timp acesta mi-a fost diminuat. Daca ies la pensie, calculul acesteia se face in referire la ultimul ... (vezi toată discuția)