avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
LIVE, ACUM Reforma fiscală 2025-2026: Ghid practic pentru noile obligații fiscale
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida, perspectiva trimitere in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida, perspectiva trimitere in somaj

Buna ziua,

Am facut ieri test de sarcina si este pozitiv. Firma unde lucrez este o firma multinationala si are un singur punct de lucru in Romania, in Cluj. Firma mama este in Germania. Incepand cu data de 15.04.2014 trimite in somaj aproximativ 48 angajati, raman doar 3-4 angajati, cateva luni pana se inchide firma definitiv.
Eu sunt pe lista care vor fi trimisi in somaj din aprilie 2014. Intrebarea mea este ca daca pana in data de 15.04.2014 se confirma oficial ca sunt insarcinata, ce drepturi am? Poate sa ma trimita in somaj sau trebuie sa ma tina angajata in contiunare, avand in vedere ca firma nu se inchide definitiv inca cateva luni?
Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:56, 11 Aprilie 2014
Prevederea legala pentru suspendarea CIM:

Codul Muncii:

ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detaşării;
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere femeie gravida ruxandram ruxandram Buna ziua, Exista conditii legale privid concedierea femeii gravide? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bonaparte bonaparte am si eu o intrebare : sunt angajata din 28 mai 2012 cu contract pe perioada determinata (1 an ) , cu posibilitate de prelungire si intentionez ca anul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil jitaruelena jitaruelena Buna ziua. Am o cunostinta care e insarcinata in 12 saptamani, si de cand a instiintat la locul de munca de sarcina, patronul ar vrea sa o concedieze. Ea ... (vezi toată discuția)