avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Citatie abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Citatie abandon de familie

In urma divortului copilul a fost incredintat tatalui eu fiind obligata la plata pensiei.Primele 6 luni dupa divort am platit.Problema este ca nu am mai platit pensia de vreo 1 an jumate din motive financiare.Serviciu am avut pe perioade scurte si cu contract part-time.Locuiesc cu chirie iar din salariul pe care-l luam nu imi ajungea sa platesc si pensia.Am primit citatie ca mi s-a intocmit dosar penal pentru abandon de familie.Eu la momentul acesta nu lucrez si trebuie sa ma prezint pe 14.03.2014 la politie pentru audieri.La ce riscuri ma expun dupa noul cod si ce sanctiuni mi se impun?Va multumesc!
Situatia dumneavoastra este neplacuta. Va trebui sa dovediti ca sunteti de buna credinta si dupa noul Cod Penal, daca va intelegeti cu tatal copilului pe cale amiabila si-i aratati ca nu ati avut cum sa platiti cu siguranta ca nu va mai trebui sa fiti sanctionata penal, insa va trebui sa va intelegeti si sa faceti un Act Notarial concret, punctual, legat de obligatiile si drepturile dumneavoastra si ale tatalui fata de copil pe care va trebui sa le respectati.
La Biroul de Mediere costurile ar fi mari si situatia dumneavoastra actuala nu permite aceasta.
Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 2 luni fiind calculat de la data ultimei plati.


Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara minor nicoletaghinea nicoletaghinea Daca am divortat si in urma divortului copilul minor ramane in grija mea, insa tatal intarzie cu plata pensiei alimentare, pot sa fac demersuri pentru oprirea ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara elma0625 elma0625 In urma divortului , tatalui i s-a stabilit o pensie alimentara de 175 lei pe care a platit-o pana acum trei ani . Pentru ca necesitatile copilului au crescut ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare alexa_sidorencu alexa_sidorencu De 7 luni tatal copilului nu plateste pensia alimentara desi are un serviciu.Am depus o plangere penala acum 2 luni la Parchet,dar pana in momentul de fata nu ... (vezi toată discuția)