avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nationalizare retea electrica extinsa in sistem privat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nationalizare retea electrica extinsa in sistem privat

Buna ziua,

se pune urmatoarea problema, mai multi oameni au nevoie de curent intr-o zona unde nici primaria nici enel nu vrea sa investeasca. Oamenii pun bani mana de la mana si fac reteaua electrica. Enel vine, si furnizeaza curent pe reteaua respectiva doar daca se doneaza reteaua catre enel. Ce lege obliga persoanele private sa doneze reteaua construita, sau cu ce drept o institutie intr-o tara de drept nationalizeaza un bun privat fara despagubire??

Tot asa, dupa nationalizarea retelei si punearea in functiune, orice nou venit timp de 5 ani de zile trebuie sa despagubeasca (compenseze) persoanele private care au investit in retea, prin enel dupa o formula de calcul cunoscuta doar de enel care nu are nici o logica. Cum se poate verifica formula de calcul, si cum ar trebui enel sa respecte legea in acest sens.

Stiu ca enel nu incalca legea nationalizarii cand preia reteaua, dar legea de a prelua un bun privat fara nici o despagubire intr-un stat de drept nu este mai presus si categoric incalcata? Este un furt la nivel de stat, furt demn de epoca comunista. Cum se poate explica, si totusi cum pot fi atacate in instanta astfel de cazuri?

multumesc mult,
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
antonio1, utilizator
daca va uitati pe factura de la ENEL , o sa vedeti ca exisat o rubrica pe care eu as numi-o TAXA OBLIGATORIE DE INVESTITI . deci noi persoane fizice si juridice , platim eventuale investitii care urmeaza sa se faca de catre ENEL , desi acestia nu misca nimic.

nu este de mirare ca asa se procedeaza in Romania .

pe vremea cand s-a inventat curentul electric , bunicii mei impreuna cu vecinii din satul de la tara(de unde sunt de fel) , au vandut care ce avea mai de pret din curte , si au cumparat stalpi , console si cablu + macara platita + manopera ...plus....plus....plus... si au adus curent electic in sat. bransarea la retea a costat aparte alti bani. 2 dintre acesti stalpi sunt plantati in curtea casei mele , care , imediat dupa ce reteaua de electricitate a fost pusa in folosinta , a trecut in patrimoniu ENEL cu tot cu spatiul ocupat de stalpi , ulterior devenind proprietatea STATULUI ROMAN.


deci....va luptati cu morile de vant , si nu sunt eoliene . :D
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
ContSters315672, utilizator
inainte sa cred si eu ca ma lupt cu morile de vand, as vrea sa cunosc legea prin care statul roman are dreptul sa-mi ia un bun construit de mine, fara nici cea mai mica despagubire intr-un stat de drept. Atata timp cat suntem membrii UE, consider ca orice nedreptate chiar si prin legi favorabile de partea statului, pot fi atacate la CEDO si exista castig de cauza pentru un stat democratic. De aceea vreau sa exclud ideea ca lupt cu morile de vant, doresc sa plec de la niste legi, pe care voi sigur le cunoasteti si m-ati putea indruma mai usor.
Nu a mai atacat nimeni un astfel de caz, chiar daca voi fi primul, este o nedreptate, si mai bucura sa stiu ca voi putea avea castig de cauza impotriva nedreptatii abuzive din Romania.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
antonio1, utilizator
actiunea dumneavoastra ,se numeste investitia la care am facut referire ca exista si pe facura emisa de ei. bineinteles , la costuri mici de 1-2 lei....dar imaginati-va la nivel national pe durata de 10 ani (sa zicem) , cat inseamna .
nu inteleg, puteti fi mai explicit? Ce investitie fac eu fara profit? Enel nu mi-a facturat bani pentru a face reteaua, ci eu am construit-o cu investitie baneasca si timp alocat si nervi si umblatura, iar la final enel-ul a luat-o integral fara nici cea mai mica despagubire.
Daca statul dezvolta o autostrada, si autostrada trece pe terenul meu, nu este normal ca statul sa ma despagubeasca? Ceea ce de fapt se si intampla, numai ca la curent nu inteleg de ce este altfel.
Pe factura scrie doar "sume din regularizari", nu vad niciunde scris ca eu devin investitorul retelei enel "fara sa primesc actiuni".
Haideti sa vorbim mai concret pe legi. Deci ce lege imi da dreptul sa atac in instanta ca mi-a fost luat un bun fara sa fiu despagubit? Sau ce lege spune ca eu trebuie sa donez reteaua construita gratuit?
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
antonio1, utilizator
antonio1 a scris:

nu inteleg, puteti fi mai explicit? Ce investitie fac eu fara profit? Nu enel mi-a facturat bani pentru a face reteaua, ci eu am construit-o cu investitie baneasca si timp alocat, iar la final enel-ul a luat-o integral fara nici cea mai mica despagubire.





asta incerc sa descriu .... dumneavoastra la ce urmeaza sa va bransati dupa ce terminati proiectul ? raspuns : la reteaua nationala de distributie a energiei electrice .

dealtfel , ENEL ce despagubire sa va innapoieze ? ca nu v-a creeat nici un prejudiciu din moment ce ati donat intregul proiect .

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei ... Adeluta13 Adeluta13 Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei electrice(CEZ). In 2013 parintii mei pentru a avea energie electrica in gospodarie a trebuit ... (vezi toată discuția)
Stalp de energie electrica, furt eok11 eok11 Pentru a avea curent, Enel ne-a obligat in 2012 ca pe cheltuiala noastra sa tragem o teava de curent pe sub sosea, caci stalpul era vizavi. Am facut, am platit ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)