avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei ...

Buna ziua,
As avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei electrice(CEZ). In 2013 parintii mei pentru a avea energie electrica in gospodarie a trebuit sa suporte toate cheltuelile necesare (au cumparat stalp, au adus macara etc) desi in prealabil au intrebat si ceilalti vecini daca vor sa se racordeze si ei, in asa fel incat sa imparta cheltuelile, iar raspunsul a fost "NU". Anul acesta unul dintre ei s-a racordat, fara sa ne ceara acordul si bineinteles farà sa ma despagubeasca. Ce este de facut? Cui trebuie sa ma adresez? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 15:26, 14 Septembrie 2020
Trebuie sa va adresati instantei si sa cereti despagubiri. In mod normal, bransarea nu se poate efectua la o retea realizata pe cheltuiala unei persoane private fara acordul acesteia. Din acest motiv, la documentatia prin care s-a efectuat bransarea, exista mai mult decat sigur o declaratie a beneficiarului cum ca, la cererea proprietarului, il va despagubi pe acesta cu sumele solicitate.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Din cate stiu la o extindere a retelei pe cheltuiala proprie dupa bransare beneficiarul renunta la tot in favoarea furnizorului (cazul de fata electrica) pentru ca acesta din urma sa remedieze orice problema aparuta pe cheltuiala proprie fapt ce duce implicit ca oricine doreste racordarea ulterioara ssa nu aibe nevoie de aprobarea investitorului original.
Buna ziua

Extinderea retelelor de utilitati se face pe cheltuiala solicitantului / solicitantilor, urmand ca la sfarsitul lucrarii noua retea sa intre in proprietatea operatorului. Solicitantul / solicitantii au drept la despagubiri in caz de bransari ulterioare (conform unei formule de calcul), insa acest drept e limitat in timp. Daca tin bine minte, e vorba de 5 ani.
Exemplu:
- eu extind reteaua, pentru a-mi bransa casa la reteaua de energie electrica. Lucrarea costa 100 lei.
- dupa ce se finalizeaza lucrarea, aceasta intra (partea "comuna", adica pana la cutia de distributie, cea in care am eu contorul, de obicei montata la limita de proprietate) in proprietatea operatorului retelei, care are obligatia de a o intretine.
- daca in termen de x (repet, eu tin minte ca x=5, insa nu sunt sigur) ani vine un alt vecin care va folosi reteaua facuta pe banii mei ca sa se branseze, voi avea drept la o despagubire proportionala cu cota de retea folosita. Adica, daca reteaua facuta de mine are 10 m, si el se branseaza dupa mine, ma va despagubi cu 50% din suma totala. Daca el se branseaza la o treime (foloseste doar 3 m), ma va despagubi cu 50% din treimea respectiva. Atentie! despagubirea nu mi-o plateste vecinul direct, ci operatorul de retea (care ii ia banii vecinului, si mi-i da mie)
- vecinul nu trebuie sa imi ceara mie acordul, pentru ca eu nu mai sunt proprietar al retelei
- dupa termenul de x ani, nu mai primesc nicio despagubire.
Sfatul meu este sa va adresati Autoritati Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (adresa web mai jos), autoritate care emite norme care trebuiesc respectate de catre toti operatorii din domeniul energiei.

Normele tehnice sunt extrem de alambicate, se modifica destul de des si acolo va pot oferi cel mai corect si actualizat raspuns, astfel incat sa aveti posibilitatea de a nu va lasa pacaliti de catre operatorul economic...care de regula isi dezvolta reteaua pe banii utilizatorilor (ex. cu exceptia situatiilor in care ei se asigura ca isi amortizeaza rapid investiile in retea)...Insa din cate imi aduc eu aminte, extinderile (ex. prelungirile) nu se despagubeau, ci doar racordarile perpendiculare.

Bafta!

www.anre.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord extindere retea de gaz Zoltan.Ormos Zoltan.Ormos Buna Doresc sa fac o extindere a unei retele de gaz deja existente. Reteau existenta a fost construita de o asociatie sponsorizata din fonduri din strainatate ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)
Racordare societate comerciala la reteaua electrica Daniel Catalin Daniel Catalin Exista un temei legal prin care furnizorul de electricitate,poate fi obligat sa racordeze sediul unei SC.si a unui punct de lucru,chiar daca acest lucru ... (vezi toată discuția)