avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am semnat contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am semnat contractul de munca

Buna ziua oameni buni.
De o saptamana m-am angajat la o companie. Am dus toate actele necesare angajarii, dar nu am semnat nimic, adica nu am semnat niciun contract de munca. Ce inseamna asta, ca lucrez la negru?
Angajatorul mi-a zis ca lucrez cu acte in regula.
Va rog ajutati-ma.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:08, 28 August 2022
1. Daca nu ati semnat c.i.m., este posibil sa lucrati la negru.
In acest caz :
- solicitati in scris angajatorului sa va inmaneze un exemplar de pe c.i.m.
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Daca angajatorul a spus ca lucrati cu acte in regula, atunci inseamna ca in locul dvs a semnat altcineva c.i.m. Situatie in care se poate intra sub incidenta legii penale pentru savarsirea infractiunii de fals sub inscrisuri sub semnatura privata.

3. De asemenea, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Multumesc pentru raspunsul excelent si complet.
Sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate si fericire!
Am trimis pe wathap poza buletinului meu la angajat. Acesta mi-a trimis pe wathap în aceeași zi contractul de muncă . Eu am primit o copie după contract după câteva zile. Angajatorul nu a semnat copia. L-am întrebat ... Trebuie 2 contracte semnate de ambii angajat angajator unul eu unul la ITM. Răspunsul a fost ... A fost trimis online și nu trebuie semnătura Ta. Contractul meu este înregistrat la ITM... Este contractul meu valabil dacă eu nu am semnat și contabila la trimis online??? Eu am contract înregistrat la ITM dacă eu nu am semnat acel contract poate fi trimis și înregistrat la ITM M online ??? Mulțumesc as dori să-mi răspundeți
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
contractul nu este valabil dacă nu l-ati semnat și contabila l-a trimis online.
Poate fi trimis la ITM online, fara semnătură dvs.


Cornel Vasile a scris:

contractul nu este valabil dacă nu l-ati semnat și contabila l-a trimis online.
Poate fi trimis la ITM online, fara semnătură dvs.

dacă nu am semnat contractul și contabila la trimis online nu este valabil ???? Eu nu am contract de muncă din iunie ??? Nu îmi sunt plătite contribuțiile la stat .?? Lunile lucrate nu sunt vechime in muncă??? Daca contabila la trimis online la ITM fara semnătura mea din iunie este valabil contractul ???

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Contract inregistrat la itm nesemnat de angajat danstefanescu danstefanescu Buna ziua , Sunt din Craiova si din anul 2011 lucrez pentru o firma din Cluj . Pe 15.02.2013 am primit o notificare prin care mi se acorda 20 zile preaviz ... (vezi toată discuția)
Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)