avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract inregistrat la itm nesemnat de angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract inregistrat la itm nesemnat de angajat

Buna ziua ,
Sunt din Craiova si din anul 2011 lucrez pentru o firma din Cluj . Pe 15.02.2013 am primit o notificare prin care mi se acorda 20 zile preaviz pentru ca postul ocupat de mine se restructureaza din motive economice . Abia acum aflu , insa , ca , la ITM Cluj este inregistrat un contract intre mine si firma respectiva , dar , care nu este semnat la rubrica ANGAJAT . De aceea timp de doi ani firma a refuzat sa-mi trimita un exemplar din contractul semnat de mine initial (pe cu totul alte coordonate de salariu , comisioane , etc) .
Pot sa va trimit copii dupa toate aceste acte .
Si atunci....intrebarile mele......Cat de legala este inregistrarea unui contract fara semnatura uneia din parti (angajat)....Cum a fost posibil ca ITM Cluj sa inregistreze un astfel de contract ?......Ce fac eu acum ?.........Ce drepturi mai am in tara asta ?.......

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 26 Martie 2013
1. De la 01.01.2011 nu se mai inregistreaza c.i.m. la ITM , totul se face electronic in baza unui program REVISAL ... asadar la ITM ajung anumite date ... ITM-ul nu are cum sa constate daca a fost sau semnat acel c.i.m. de catre ambele parti, in urma unei astfel de proceduri.

2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, depuneti o solicitare scrisa catre angajator prin care solicitati sa va elibereze un exemplar de pe c.i.m. ... refuzul eliberarii poate fi adus la cunostinta ITM-ului.
multumesc mult pentru raspuns si timpul acordat....intr-adevar un site foarte serios......as indrazni , totusi , sa dezvolt putin , foarte putin , situatia mea.....
Am sesizat ITM CLUJ care , in urma unui control , a dispus angajatorului sa-mi inmaneze un exemplar din c.i.m......asta s-a si intamplat , dar contractul nu poarta nici o semnatura la rubrica angajat......aceasta este de fapt situatia in care nu stiu ce sa fac.....inainte de inceperea activitatii am semnat un anumit contract.....acesta a disparut si la ITM s-a inregistrat un alt contract pe care eu nu l-am semnat......ce se intampla cu un angajat care semneaza un anume contract de munca , acest contract este rupt de angajator si se inregistreaza la ITM un contract fara semnatura angajatului ???....chiar nu ma pot indrepta legal catre nimeni ?....ma pot trezi cu astfel de contract la notar , banca , institutii publice ?....cum poate angajatorul sa desfaca un c.i.m. care de fapt nu a fost incheiat (in sensul ca nu a fost semnat de ambele parti) dar care a fost inregistrat
Dvs ce c.i.m. ati semnat, cel primit primit sau altul? ... pe c.i.m. primit este semnatura dvs ?
in 2011 eu am semnat un c.i.m. care acum cred ca e rupt si aruncat la gunoi.......timp de doi ani tot am cerut un exemplar si nu mi-a fost trimis.......abia acum , in 2013 , am primit un exemplar din c.i.m. care vad ca este inregistrat la itm dar care nu este semnat de mine (de fapt nu este semnat de nimeni la rubrica ANGAJAT).....
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
danstefanescu, utilizator
In acest sens, puteti sesiza Politia sau Parchetul ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am semnat contractul de munca ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua oameni buni. De o saptamana m-am angajat la o companie. Am dus toate actele necesare angajarii, dar nu am semnat nimic, adica nu am semnat niciun ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)