avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

off time
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
gabiv2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaibc , utilizator 14:10, 18 Mai 2009
Legea 67/2006, art 17 precizeaza :
„Prezenta lege transpune Directiva Consiliului 2001/23/CE privind apropierea legislatiei statelor membre referitoare la mentinerea drepturilor lucratorilor in cazul trensferului de intreprinderi, unitati sau parti de intreprinderi sau unitati, poblicata in JOCE nr L82 din 22 martie 2001”, de mentionat ca aceasta Directiva prevede in dispozitiile finale la art. 8 „Prezenta directiva nu aduce atingere dreptului statelor membre de a aplica sau de a adopta acte cu putere de lege si acte administrative mai favorabile pentru salariati sau de a promova ori a permite conventii colective sau acorduri incheiate intre partenerii sociali mai favorabile salariatilor”
Altfel spus aceste prevederi ale directivei si respectiv ale legii 67/2006 ce transpune in legislatia interna aceasta directiva sunt prevederi minimale pentru protectia drepturilor salariatilor si nicidecum pentru a limita alte drepturi.
iar Atata timp cat Legea 67/2006 nu contine astfel de dispozitii derogatorii nici la codul muncii si nici la alte legi ce reglementeaza relatiile de munca , inseamna ca trebuie respectate si aplicate si prevederile Codului muncii si a altor reglementari juridice cu aplicabilitate generala, si nicidecum ca se vor aplica doar respectivele reglementari cu caracter special din textul legii 67/2006.
De unde rezulta conform art 17 din CM ce prevede:
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana care solicita angajarea ori, dupa caz, salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Informarea prevazuta la alin. (1) va cuprinde, dupa caz, cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b....
alin (4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil
Conform art 12 din legea 67/2006 „Cedentul si cesionarul vor informa in scris reprezentantii salariatilor proprii.... cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului:” coroborat cu prevederile art 17 alin 4 din CM rezulta ca , cu minim15 zile inainte de de data efectuarii transferului trebuiesc semnate actele aditionale .

gabiv2 a scris:

update:
1.deoarece codul muncii nu mai reglementeaza transferurile, angajatorul vrea sa uziteze legea 67/2006 care o mentionam si in primul post (ce reglementeaza transferurile)

2. (3) este vorba de o companie privata iar CCM-ul prevede salarii compensatorii in functie de vechimea in unitate;

.
deoarece codul muncii nu face o reglementare separata pentru transfer se poate considera ca fiind o concediere din vina angajatorului (e dorinta sa) si o reangajare la noua firma care este in interesul angajatorilor fiind negociata intre cedent si cesionar si nicidecum intre ei si salariati , legea 67 fiind pentru protectia drepturilor angajatului si negasind in textul ei reglementari ale transferului . Rezulta cel putin teoretic ca veti putea beneficia de prevederea CCM-ului
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
Mihaibc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)
Cim dupa fuziune georgelgica georgelgica In urma fuziunii dintre soc. X si Y, soc X devine sucursala a soc Y. Ce se intampla cu CIM-urile salariatiilor, inceteaza sau trebuie incheiate acte ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)