avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita abuz ?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita abuz ?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la problemele mele:
Am primit la serviciu ( institutie publica) o incuvintare de executare silita de la un executor in baza unui titlu executoriu, in care se arata in felul urmator :
- se incuvinteaza executarea silita prin infiintarea unei popriri in cota de 1/3 din venitul pe care unitatea debitoare in calitate de tert poprit il datoreaza debitorului.....

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. In art.Art. 728 la alin. (1) lit.b se arata ca poate fi urmarit până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Ce as putea sa fac , sa ma indrept impotriva executorului care face un abuz si obliga unitatea sa-mi retina cota de 1/3 din venituri.

2. La art.780 alin 5 lit.c se arata ca :
Nu sunt supuse executării silite prin poprire
c)sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi.
Pot cei de la mine de la serviciu ,sa amane instituirea popririi 3 luni ?
Puteti va rog sa imi spuneti cum ar trebui formulat rapunsul unitatii catre executor in legatura cu aceste 2 probleme.

Va multumesc foarte mult

PS Am spus unui coleg ca ma voi adresa pe forum pentru niste raspunsuri si m-a rugat sa va adresez si din partea lui o intrebare:
Daca a avut un credit de la o banca si acel credit a fost preluat de o firma de recuperare (Krup) il poate executa silit daca nu are nimic semnat cu ei, angajament de plata sau vreun contract ?
Va multumesc
institutia dvs. nu se poate opune la executare ... este obligata sa vireze 1/3 din venitul net realizat de dvs., dvs ca si debitor aveti posibilitatea de a face contestatie la executare ...

art 780 alin 5 lit. c dupa cunostinta mea face referire la persoanele juridice care au popririi pe conturi si pot dispune de veniturile salariale viitoare, pt plata drepturilor salariale

in ceea ce priveste pe prietenul dvs. firma nu il poate executa, dar poate pune suma in executare prin intermediul unui executor judecatoresc
1.Va multumesc foarte mult pentru raspuns, dar nu inteleg de ce nu respecta executorul prevederea cu pana la 1/3 din salariu si obliga la : o cota de 1/3. Are dreptul sa interpreteze cum vrea prevederea din Codul de proced.civila

2. Pe ce isi poate baza cererea la executor o firma de recuperare daca nu are nici o relatie contractuala cu debitorul unei banci?

Va multumesc foarte mult
!/3 e maxim, executorul nu incalca nimic, in niciuncaz executorul nu decide sa infiinteze poprire pe mai putin. Cat "pana la" 1/3 numai instanta poate hotari ( pe calea contestatiei la executare) daca dovediti ca aveti nevoi mai speciale.

2) pe contractul de cesiune de creanta incheiat intre firma si banca :)

advsys a scris:

in ceea ce priveste pe prietenul dvs. firma nu il poate executa, dar poate pune suma in executare prin intermediul unui executor judecatoresc


Pentru aceste cazuri, în luna ianuarie 2014 a fost sesizată ICCJ de către T Cluj în temeiul art. 520 alin. 1 C.pr.civ.
ICCJ are termen pentru soluționare 14.04.2014.

Până atunci, există complete de judecată care suspendă soluționarea încuviințării executării silite în cauze similare în temeiul art. 520 alin. 4 din C.pr.civ.

Deci, dacă Krup va sesiza un executor iar acesta va formula o cerere de incuviințare a executării silite a creanței respective... depinde ce noroc va avea colegul D-voastră, adică depinde la ce complet va fi repartizată soluționarea cererii de încuviințare a executării silite :)
1. Am avut o discutie mai aprinsa cu executorul, in sensul ca mi-a spus ca daca el a scris in dispozitia catre unitate o cota de 1/3 atat ramane, nici un leu mai putin. L-am intrebat pe ce articol din c.p.c. isi bazeaza decizia de infiintare a popririi , daca in lege scrie clar pana la 1/3. Poate sa dispuna cum vrea?
In cazul meu pentru ca asa cere el, trebuie sa-mi opreasca 400 lei , dar daca scria pana la 1/3 unitatea putea sa hotarasca sa-mi opreasca 150 lei.
Asa a vorbit cu mine de zici ca era Dumnezeu pe pamant, ce zice el asta e.


2.
Pentru aceste cazuri, în luna ianuarie 2014 a fost sesizată ICCJ de către T Cluj în temeiul art. 520 alin. 1 C.pr.civ.
ICCJ are termen pentru soluționare 14.04.2014.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Se va putea invoca undeva sulutia din acest dosar?

Alte discuții în legătură

Informare angajator legea darii in plata tuilleries tuilleries Buna ziua.Va rog lamuriti-ma in urmatoarea privinta referitoare la Legea darii in plata, si anume: articolul 5 alin (3) prevede ca odata cu formularea ... (vezi toată discuția)
Comunicare poprire bej - nu exista decizie/dosar la judecatorie Notsure Notsure Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: daca cineva primeste o notificare de poprire de la BEJ, pentru un credit facut in anul 2005, ... (vezi toată discuția)
Executare silita, suspendare - obligatia tertului poprit gh3gh1 gh3gh1 Unitatea a primit o poprire pe salariul unui angajat. Executorul a hotarat: .... sanu faceti nicio plata care ar diminua .... pana la achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)