avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere CCM

Stimate cititor,lucrez ca operator la o fabrica de mase plastice care produce diverse componente pentru industria auto.Firma are un CCM inregistrat la ITM care cuprinde doar drepturi minimale prevazute in codul muncii.Stiu ca exista un CCM unic la nivel national 2011-2014 si vreau sa aflu daca legal firma poate sa fie obligata sa respecte acest contract.Acest CCM unic cuprinde mai multe drepturi pentru salariati,referiri la conditii de munca la obligatii ale angajatorului fata de angajat . Doresc sa specific inca o data ca producem componente pentru industria auto,salariatii sustin ca se lucreaza in mediu toxic,care poate duce la boli profesionale,in pozitie ortostatica,fara pauze tehnologice,iar contractul actual nu cuprinde paragrafe referitoare laaceste probleme.Acest contract a fost deja inaintat la ITM pentru inregistrare.Astept un raspuns urgent de la dumneavoastra!Mai putem face ceva?discutiile cu reprezentantii firmei s-au inchieat cu un refuz categoric la introducerea de noi clauze contractuale.
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 14:01, 28 August 2014
CCM unic pe anii 2011 - 2014 nu este in vigoare. Solutia este negocierea de clauze mai bune in CCM la nivel de unitate.
1. De la 01.01.2011 nu mai exista niciun CCMN. CCMN invocat de dvs nu are nicio valoare juridica.

2. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

3. Art. 161 din Legea nr.62/2011
Conflictele colective de muncă pot fi declanşate în următoarele situaţii:
a)angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat;
b)angajatorul sau organizaţia patronală nu acceptă revendicările formulate de angajaţi;
c)părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Daca ati depus CCM la ITM o sa primiti o adresa prin care vi se va spune daca este bine intocmit sau daca trebuie sa faceti modificari la el.
tudorvaleriu a scris:

Daca ati depus CCM la ITM o sa primiti o adresa prin care vi se va spune daca este bine intocmit sau daca trebuie sa faceti modificari la el.
Daca este acceptat in forma actuala de ITM care este posibilitatea legala de a mai aduce imbunatatiri?

Negocierea este cea mai buna varianta de a aduce imbunatatiri la ccm.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Danna_Alina Danna_Alina Buna seara, va rog ... imi poate spune cineva daca mai este valabil si pana cand Contractul colectiv de munca la nivel de ramura - cultura? (vezi toată discuția)
Refuz itm prelungire cu 12 luni a contractului colectiv de munca incheiat pe 24 de luni laraband laraband Buna seara, Avem in vigoare un Contract colectiv de munca la nivel de unitate care s-a incheiat in 2012, pe o perioada de 24 luni si care va expira curand. Am ... (vezi toată discuția)
Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)