avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... vinzare cumparare teren
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

vinzare cumparare teren

Buna ziua,as dori daca se poate sa stiu care este baza legal intr-un contract de v/c teren intre o SC si o persoana fizica unde SC este cumparator daca SC nu a platit suma inscrisa in contract pina la data scadenta cum se poate sa piarda avansu dat care de fapt reprezinta mai mult de 75% din pretul total.
Cel mai recent răspuns: albulescu , utilizator 17:02, 26 Aprilie 2009
Este bine ca in situatiile in care o parte a unui contract bilateral nu isi respecta, din propria vina, obligatiile, cealalta parte sa fie asigurata ca paguba sa, daca exista, este acoperita prin daune interese sau chiar prin desfacerea contractului. In plus, partea pagubita are interesul sa isi recupereze pierderile cat mai repede cu putinta si, daca este posibil, fara interventia instantei, care poate duce la intarzieri nedorite.

De aceea, exista posibilitatea ca in caz de neexecutare culpabila a unui contract sinalagmatic , ca cealalta parte care si-a executat obligatiile sa ceara desfacerea contractului si restituirea a ceea ce a prestat. Pentru simplificarea lucrurilor, partile pot evita interventia instantei prin stabilirea unor clauze contractuale exprese, care poarta denumirea de pacte comisorii.

Ca principiu, partea care si-a executat deja sau este gata sa isi execute obligatiile, este singura care are posibilitatea sa aprecieze daca este sau nu oportuna desfiintarea contractului pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de catre cealalta parte. De asemena, existenta unui pact comisoriu in contract nu inlatura optiunea partii care a executat sa ceara executarea silita a celeilalte parti, evitand astfel rezolutiunea contractului

Poate fi inserata in cuprinsul contractului o clauza de genul: in cazul neincheierii actului de vanzare-cumparare in forma autentica pana la data aratata in contract, din culpa cumparatorului , acesta va pierde avansul , iar contractul va fi de drept desfiintat. insa, o astfel de clauza, practic este greu de a fi acceptata de catre cumparator, eventual , asa cum se mai obisnuieste, si pt ca ambele parti contractante sa poata fi despagubite in cazul neexecutarii culpabile datorita uneia dintre parti , se poate insera o clauza de genul,,in cazul neincheierii actului de vanzare-cumparare in forma autentica pana la data aratata in contract, din culpa uneia din parti, cumparatorul va pierde avansul, iar vanzatorul va restitui dublul avansului primit"

Baza legala este chiar conventia partilor. Art.969 C. civil " Conventile legal facute au putere de lege intre partile contractante".
albulescu a scris:

Buna ziua,as dori daca se poate sa stiu care este baza legal intr-un contract de v/c teren intre o SC si o persoana fizica unde SC este cumparator daca SC nu a platit suma inscrisa in contract pina la data scadenta cum se poate sa piarda avansu dat care de fapt reprezinta mai mult de 75% din pretul total.


Dumneavoastra vorbiti aici de un contract de vanzare -cumparare (.....care este legea partilor) sau un antecontract de vanzare -cumparare (care este o promisiune de vanzare)?
Buna ziua,de fapt este un precontract de v/c in care se prevede ca daca SC nu plateste diferenta de pret pina la data de...,pierde avansul dat iar terenu respectiv revine a fii pastrat de cumparator.Multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)
Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)