avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu crestere copil

buna ziua
peste o luna mi se termina concediul crestere copil si as vrea sa intru in somaj iar firma vrea sa ma dea in somaj dar nu vrea sa desfinteze postul deoarece ei fac angajari in aceasta perioada. Cum pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 7 Aprilie 2014
1. In cazul dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza contractul individual de munca cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.


2. - Dar cel mai bine ar fi sa fiti concediata prin desfiintarea postului (art.65).
- Nu scrie nicaieri ca nu mai poate reinfiinta postul dupa ce va concediaza pe dvs.
1. Atentie insa la : Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

2. Si in doctrina si in jurisprudenta , avem :
Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
(Hotararea nr. 865 din data 2009-06-16 pronuntata de Curtea de Apel Suceava; Ovidiu Ţinca, Despre concedierea salariatului pentru motive economice, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2005, p. 83).

buna ziua
peste o luna mi se termina concediul crestere copil si as vrea sa intru in somaj iar firma vrea sa ma dea in somaj dar nu vrea sa desfinteze postul deoarece ei fac angajari in aceasta perioada. Cum pot beneficia de somaj?

Azi angajatorul ma anuntat ca mi a facut actele de somaj dar cu incheiere de contract sau ceva de genu cand trebuie sa depun actele la fortele de munca sau cum verific daca beneficiz de somaj ca ma pot astepta la orice de la firma
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
mmalex07, utilizator
1. Trebuie sa va dea si dvs. un exemplar din decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM).

2. Spuneti cu ce articol din Codul muncii a incetat CIM.
Verificati in decizia de incetare a c.i.m. daca exista mentionat ca temei de drept al incetarii c.i.m. unul dintre articolele de mai jos , articole care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca dianaelena71 dianaelena71 buna ziua ,va rog frumos sa imi spuneti cu ce articol ar putea sa imi incheie contractul de munca daca s-a desfiintat postul...fiind in concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru desfiintarea unui post ? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care firma este in restructurare si s-a luat decizia sa se reduca o parte din posturi, care este procedura de urmat? Mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de muncă după revenire din concediu îngrijire copil 2 ani dary76 dary76 Bună ziua. Am un salariat care se întoarce din CÎC 2 ani în 28.11.2014. Aş dori să desfinţez postul acestui salariat .Cu ce articol pot sa desfintez ... (vezi toată discuția)