avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea unui titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea unui titlu de proprietate

Pe scurt situatia sta asa: avem hotarare jud. definitiva, irevocabila si executorie pentru un teren. Suntem 5 mostenitori (toti trecuti in acea hot judecatoreasca). Terenul il mostenim de la bunicul de pe tata, tata fiind si el decedat de dinainte de revolutie.
Unul dintre mostenitori, fara sa fie facuta succesiunea si fara sa-i anunte pe ceilalti a incheiat un acord cu o firma prin care se angaja sa ii vanda terenul atunci cand va avea act de proprietate. Pe baza acestui acord (fara a fi la notar, doar de mana) firma respectiva a mers la Primarie si la Prefectura. La Primarie mostenitorul a fost declarat prin hotarare de consiliu local "mostenitor eligibil". Apoi pe baza acestei hatarari de consiliu i s-a eliberat firmei respective titlu de proprietate pe tot terenul (si al mostenitorilor care habar nu aveau de acord).
Intrebarile mele sunt:
1. Cum poate fi declarat un mostenitor eligibil daca terenul era mostenit de 5 persoane conform hotararii judecatoresti. primaria e mai presus de instanta?
2. Poate fi anulat acel titlu eliberat firmei respective. (in timpul unui proces cu Primaria judecatoarea a cerut firmei sa aduca titlul in original dar reprezentatii firmei nu s-au mai prezentat la proces si astfel judecatoarea a incheiat spunand ca nu il poate anula pt ca nu il are in original la dosar)
3. Nu este abuz in serviciu sa eliberezi titlu de proprietate pe baza unui act de mana semnat doar de unul dintre mostenitori (nici acesta nu a fost vreodata intrebat daca a semnat el sau nu,firma s-a ocupat de tot, putea sa semneze oricine in locul lui). ( angajatii primariei sustin ca au uitat de noi ceilalti-exact asa motiveaza)
Ma sperie gandul ca se poate cu un act semnat de mana sa iei proprietatea (sau ma rog dreptul de mostenire) al unor oameni si sa te poti justifica astfel :am uitat de ei. Din cauza asta se pare ca fapta nu ar fi cu vinovatie. Precizez si ca noi depuneam anual cel putin 2 cereri pt eliberarea titlului inainte de toata nebunia asta cu acordul. Asa ca nu stiu cat de uitati eram. )
Si inca ceva ca tot mi-am amintit: e ilegal sa dai unui avocat pe care ti-l iei de exemplu 20% din teren sau din banii obtinuti ca despagubire? Nu ai voie sa inchei astfel de intelegeri? Valoarea totala e de 500 mii euro.
Cel mai recent răspuns: Andreea4321 , utilizator 23:18, 17 Martie 2014
Nu, nu ai voie, e ilegal sa inchei astfel de contracte.

S-a procedat gresit cu firma si cu anularea actului, dar depinde cine era reclamant (presupun ca nu firma), cum s-a terminat procesul exact (suspendat? perimat?).
Trebuie citite actele, vazut istoricul.

La 500000 de euro nu ati putut face CF? Ca sa fie mai sigur, dezbateti mostenirea, CF... intabulati.
Noi am dat (din nou) primaria (de fapt acea comisie care se ocupa cu retrocedarile) in judecata pentru ca nu ne elibera titlul asa cum scria in hotararea judecatoreasca. in timpul procesului primaria a adus ca proba acel titlu si a sustinut ca nu ne da terenul pentru ca unul dintre mostenitori a vandut terenul. Atunci avocatul nostru a solicitat ca acel titlu sa fie anulat. Noi nu am deschis un proces special pentru a anula titlul.
Acel proces s-a terminat cu perimare si in hotararea judecatoreasca scria ca instanta nu se mai poate pronunta cu privire la dreptul de proprietate al reclamantilor,fiind un lucru judecat acestia sa depuna "toate diligentele" (exact asa scria) pentru a intra in posesia terenului. Si mai scria ca noi in mod gresit am deschis proces impotriva comisiei locale, ca trebuia sa deschidem impotriva primarului pentru ca acesta sa rezolve situatia. La titlu nici o referire.
Mie mi se pare sincer aiurea sa dezbatem mostenirea pentru ca nu avem nimic. Doar o hotarare judecatoreasca (mai multe) in care se spune clar ca Primaria este obligata sa ne elibereze titlul. In rest nimic. Nu ma refer ca sfatul e aiurea ci ca mie mi se pare ca nu impartim nimic. Primaria refuza in continuare sa dea un raspuns ferm.
Au incercat sa ne dea un teren (ulterior eliberarii titlului) care nu numai ca nu valora nici un leu (nici de agricultura nu era bun) dar era la mare distanta de cel mostenit de noi. Justificarea: terenul vostru l-am dat unora carora li s-a luat terenul abuziv. Al vostru a fost dat de buna-voie de bunicul vostru (care era bogat) comunistilor. Deci ceilalti meritau un teren mai bun. Exact asa mi s-a motivat. Eu sincer sunt absolut scarbita de toate motivarile si scuzele lor care mi se par cel putin bataie de joc. Instanta a decis inca din 1993 ca noi mostenim terenul, in 2003 s-a mai dat o hotarare si primaria tot gaseste motive sa refuze. Cand am depus plangere penala li s-a dat NUP pe motiv ca au uitat sa ne dea terenul si ca astfel fapta nu e cu vinovatie. Ca si dovada era un mesaj scris de unul dintre ei cu creionul pe un colt de hartie: "Sa chem mostenitorii sa le dam terenul" si cu o data de prin 90 si ceva. Nu radeti, asta mi-a aratat politistul.
Am mai vb cu avocati chiar si din Bucuresti care mi-au spus "la judecatoriile si la primariile din provincie se fac multe porcarii". Dar nici unul nu a vrut sa accepte cazul pe motiv ca e implicat un om important (a lui e firma), unul din lotul acela din fotbal. Nu am voie sa zic nume din cate am inteles (regulile forumului). Pozitia firmei respective a fost: noi nu stiam de valoarea terenului vostru, primaria ne-a dat in alta parte nu unde aveti voi. Noi va dam de la noi acel teren ca si suprafata dar va putem da doar ce avem noi mai rau.
Cam asta e m-am lungit putin dar s-au intamplat atatea in 21 de ani ca....
Multumesc frumos pentru raspuns.
Eu ca si pasi urmatori vad:
1 Anularea titlului in instanta
2 sa obtin o alta hoatarare judecatoreasca pentru ca am inteles ca dupa 10 ani se prescrie executarea (mi-a zis un executor). A zis ca nu pierdem dreptul la teren, doar ca nu se mai poate executa
3 sa o iau de la capat cu un proces acum cu primarul ca sa respect recomandarea instantei.

Problema e ca nici un avocat din zona nu vrea sa ma reprezinte, iar cei din orase mai mari spun ca e prea departe sau ca nu se pun cu "cel care are firma". O varianta la care m-am gandit ar fi ca avocatul sa ramana in umbra si sa ma ajute cu actele si pasii de urmat, iar eu sa ma bat cu ei. S-au poate n-am intrebat eu pe cine trebuie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere anulare titlu dupa suspendare dosar craciun jean craciun jean in recurs,eu fiind intimat-reclamant am primit suspendare intrucat mostenitorii recurentului decedat nu au depus anexa cu mostenitorii.Problema este ca eu nu ... (vezi toată discuția)
Rog mult o parere! mosemari2000 mosemari2000 In conformitate cu L 18, am facut, impreuna cu ceilalti mostenitori, demersurile pentru retrocedarea unui teren care a apartinut bunicului. Dupa indelungi ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren mosemari2000 mosemari2000 In conformitate cu L 18, am facut, impreuna cu ceilalti mostenitori, demersurile pentru retrocedarea unui teren care a apartinut bunicului. Dupa indelungi ... (vezi toată discuția)