avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar

Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui leasing am deductibilitate limitata a ch cu dobazile la 7% fiind in euro si daca trebuie sa tin cont de gradul de indatorare mai mare sau mai mic de 3?
ce fac cu ch cu dif de curs valutar?
Un mic exemplu cifric mi-ar fi de ajutor deoarece nu am experienta si doar citind codul...mi-e teama sa nu gresesc.
Va rog de asemeni sa ma ajutati sa inteleg prevederile art 23 aliniatul 4 si 5 nu mi-e prea clar la ce se refera 5 cand 4 le enumera pe toate....sau mi se pare mie?
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 00:47, 27 Aprilie 2009
"(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol."

-deci nu sunt limitate cheltuielile cu dobanzile si diferenta de curs valutar aferente contractelor de leasin ( institutii financiare nebancare)

"(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; şi
b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută. Acest nivel al ratei dobânzii se aplică la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului."

-in categoria: alte etnitati intra :persoane fizice (asociatii societatii de ex.) si juridice altele decat cele mentionate la aliniatul (5)(neautirizate de BNR) .Aceste credite intra in calculul gradului de indatorare , iar cheltuielile cu dobanda si diferenta neta de curs valutar este deductibil limitat la calculul impozitului pe profit. De subliniat ar mai fi faptul ca "in capitalul împrumutat se includ şi creditele sau împrumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, în situaţia în care există prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curentă, însumată cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau împrumuturilor pe care le prelungesc, depăşeşte un an."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neefectuarea evaluarii creantelor si datoriilor a caror decontare se face in functie de cursul unei valute vlad.aurelia vlad.aurelia care este sanctiunea pentru neefectuarea evaluarii lunare a creantelor si datoriilor exprimate in lei dar a caror decontare se face la cursul unei valute?pot ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate diferente curs valutar la plata in rate antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua, Suntem o societate comerciala SRL. Am achizitionat de la o societate comerciala SRL (nu este soc.de leasing) aparatura care ne-a fost facturata ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)