avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sotie supravietuitoare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sotie supravietuitoare

Buna ziua,
Tatal meu a murit anul trecut in noiembrie, era pensionar (58 ani) de circa 7 ani, mama mea nu a mai lucrat din anul 1992, au fost casatoriti de aproape 30 de ani, ce drepturi are in acest caz mama mea cu privire la pensia de urmas? (doar 6 luni ar avea dreptul la pensie?)
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
iosifk, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 19 Martie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

2. Spuneti-ne luna si anul nasterii mamei dvs. si va spunem cand implineste varsta standard de pensionare.
Multumesc pt raspunsul prompt. Anul nasterii al mamei mele este 09 mai 1961 (53 de ani). Am obs. ca ati subliniat pe tot timpul vietii (evident pana la pensionare) unde ar trebui sa beneficieze de 50% din pensia tatalui meu(teoretic).
1. Pentru o femeie nascuta in luna mai 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani.

2. - La data cand implineste 62 de ani (9 mai 2023) mama dvs. poate solicita pensionarea pentru limita de varsta.
- Atunci poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii: pensia proprie sau pensia de urmas (egala cu 50% din pensia sotului decedat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas, sot supravietuitor lucian_ok lucian_ok buna seara,am si eu o intrebare,tatal meu a decedat acum 4 ani,avea 53 de ani,deci nu era pensionar,,,mama mea cand are drept la pensie de vaduva,ea este ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)