avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai ieftin: testament sau certificat de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai ieftin: testament sau certificat de mostenitor?

Ce este mai ieftin si mai comod pentru situatia: un parinte singur, imobilizat la pat, avand un singur copil: sa se faca testament in timpul vietii, sau copilul sa faca succesiunea dupa decesul parintelui? Sau ce alte variante exista ? E vorba de o casa si teren.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rendec , utilizator 14:46, 19 Martie 2014
Dupa deces, se va proceda la dezbaterea succesorala.

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.( termenul de optiune succesorala este de un an si curge de la deces).



Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .

Nu este necesara perfectarea unui testament ( olograf sau autentic ),intrucat exista un singur mostenitor.

Dupa decesul parintelui, acesta va accepta succesiunea ( acceptarea este totala ) si se va proceda la dezbaterea succesorala, pe cale notariala , operatiune finalizata cu emiterea certificatului de mostenitor.

Nu am intrebat despre necesitatea testamentului, stiu ca nu este necesar, intrebam doar daca ar fi mai bine/mai ieftin/mai simplu decat succesiunea. Sau m-ar interesa alte variante, mai ieftine sau mai simple, gen donatie sau altceva.
Testamentul nu constituie act de proprietate. Trebuie oricum sa faceti succesiunea.Certificatul de Mostenitor va atesta calitatea de proprietar. Donatia este taxata de notari la fel cu vanzarea.
Intre "donatie"(in timpul vietii donatarului) si "succesiune", este mai ieftina succesiunea.
InaBucur a scris:

Nu am intrebat despre necesitatea testamentului, stiu ca nu este necesar, intrebam doar daca ar fi mai bine/mai ieftin/mai simplu decat succesiunea...


Stimat forumist,

Nu cred că ați înțeles răspunsul d-nei av. Stoica.

Oricum, dezbatere succesorală se va face, pentu ca proprietarul defunct să fie înlocuit, potrivit legii, cu noul proprietar. Nu m-am exprimat juridic, dar doresc să mă înțelegeți.

Deci, cu testament sau fără - prin moștenire legală (înțeleg că este singurul copil, eventual singurul moștenitor, dacă nu aveți soț), dezbaterea succesorală va fi necesară.

Dacă fiica dvs este singurul moștenitor, nu cred că ar trebui să faceți nimic,copilul dvs urmând să inițieze dezbaterea succesorală cu costuri similare unei vânzări - cumpărări, de exemplu.

Cu stimă.
Din cate stiu eu, succesiunea e destul de costisitoare, speram sa existe o alta varianta, mai usoara si mai ieftina ... in fine ...va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Succesiune aelemarac aelemarac Buna ziua, 1. Dupa cat timp de la deces se poate face succesiunea?(deces in 1981) 2. Unde pot gasi un testament al persoanei decedate?(holograf sau prin ... (vezi toată discuția)
Urgent! succesiune fara acord? PME PME Sotul este decedat, sotia este in viata, iar unul din cei 6 copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fara acordul acestuia se poate imparti partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau testament prin notariat Norii Norii Buna ziua, In cazul in care parintele in viata imparte \"averea\" copiilor prin act de mostenire facut la notar, mai este nevoie de facut succesiune dupa ... (vezi toată discuția)