avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal - delapidarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal - delapidarea

Buna seara in noul cod penal sa modificat ceva la infractiunea de delapidare dosarul este de 3 ani in cercetare firma fraudata a intrat in insolventia
Dacă în reglementarea anterioara delapidarea facea parte din categoria infracţiunilor contra patrimoniului, în NCP ea este inclusă în cea a infracţiunilor de serviciu, în considerarea vătămării în principal a relaţiilor sociale ce guvernează normala desfăşurare a raporturilor de serviciu şi abia în subsidiar a celor ce afectează patrimoniul persoanei juridice.
Reglementările sunt aproape similare, singurele deosebiri vizând subiectul activ, funcţionarul public în NCP, în sfera căruia este inclus şi funcţionarul din actuala reglementare, limitele de pedeapsă şi obligativitatea aplicării pedepsei complementare, expres individualizate de legiuitor.
NCP nu mai prevede în acelaşi articol forma agravată prevăzută în alin.2 al art.2151 din Codul penal în vigoare, dispoziţia echivalentă acestuia regăsindu‐se în art.309 NCP..

ART. 295 Delapidarea NCP
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte
.................................................
ART. 308
Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
#M3
(1) Dispoziţiile art. 289 - 292, 295, 297 - 301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
#B
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
ART. 309
Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave
Dacă faptele prevăzute în art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.


ART. 215^1 Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani.
(2) În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
ART.222 Sancţionarea tentativei
Tentativa infracţiunilor prevăzute în art.208 – 212, 215, 2151, 217 şi 218 se pedepseşte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la evaziune la delapidare toaderoana toaderoana Va rog sa-mi ziceti si mie daca o persoana poate fi trecut de la evaziune la delapidare desi nu e functionar public. (vezi toată discuția)
Delapidare si spalare de bani apidav apidav In 2003 eram administrator al unei societati. Am fost instiintat ca sunt urmarit penal pentru complicitate la delapidare pentru un prejudiciu de 2 mil USD adus ... (vezi toată discuția)
Delapidare tudor_c tudor_c Buna seara, Am o situatie nu tocmai placuta. Recent am transferat din contul firmei 1050 lei si ca sa acopar banii din gestiune am emis o factura de ... (vezi toată discuția)