avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infundat de infractori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infundat de infractori

buna ziua!sotul meu a facut acum multi ani un credit la o banca cu ajutorul unor cunostinte care i-au procurat carte de munca falsa!!!astia erau o intreaga retea,au inselat multe pers!la scurt timp au fost prinsi si arestati!la proces a fost citat si sotul,dar nu s-a prezentat,nici la recurs!cand s-a dat sentinta,s-a trezit ca vor sa il aresteze,a primit la fel ca cei din retea,3 ani cu executare,deoarece aia la proces l-au bagat complice!!!acum sotul incearca sa redeschida procesul,sa fie rejudecat,el e in strainatate acum,face un tratam impotriva Hepatitei C!Sunt sanse sa mai poata redeschide procesul sau sa fie achitat?????
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
ralucka, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:01, 20 Martie 2014
Buna seara,
in momentul cind va fi adus in tara, pentru ca va fi probabil sa fie arestat pe baza mandatului emis in Romania, poate cere rejudecarea dosarului daca nu a fost la nici un termen de judecata.
Luati legatura cu un avocat care sa va analizeze dosarul, va indic ce prevede c.p.p. in legatura cu intrebarea dvs.

SECŢIUNEA a 3-a
Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate

ART. 466
Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate
(1) Persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de 6 luni din ziua în care a luat cunoştinţă că s-a desfăşurat un proces penal împotriva sa.
(2) Este considerat persoană judecată în lipsă inculpatul care:
a) nu a avut cunoştinţă de proces;
b) deşi a avut cunoştinţă de proces în orice mod, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei şi nu a putut încunoştinţa instanţa.
(3) Procesul penal în care o persoană judecată în lipsă a fost condamnată se poate redeschide şi în cazul în care un stat străin a dispus extrădarea sau predarea condamnatului în baza mandatului european de arestare şi condamnatul a formulat cerere de redeschidere a procesului în termen de 6 luni de la predarea sa către autorităţile române.
(4) Procesul penal nu poate fi redeschis în cazul în care persoana condamnată a solicitat să fie judecată în lipsă.
ART. 467
Cererea de redeschidere a procesului penal
(1) Cererea de redeschidere a procesului penal poate fi formulată de către persoana judecată în lipsă şi se adresează instanţei care a judecat cauza în lipsă, fie în primă instanţă, fie în apel.
(2) Când persoana judecată în lipsă este privată de libertate, cererea poate fi depusă la administraţia locului de deţinere, care o va trimite de îndată instanţei competente.
(3) Cererea se formulează în scris şi trebuie motivată cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 466.
(4) Cererea poate fi însoţită de copii de pe înscrisurile de care persoana judecată în lipsă înţelege a se folosi în proces, certificate pentru conformitate cu originalul. Când înscrisurile sunt redactate într-o limbă străină, ele vor fi însoţite de traducere.
(5) În cazul în care cererea nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (3) şi (4), instanţa pune în vedere celui ce a formulat cererea să o completeze până la primul termen de judecată sau, după caz, într-un termen scurt, stabilit de instanţă.
ART. 468
Măsurile premergătoare
(1) La primirea cererii de redeschidere a procesului penal, preşedintele instanţei fixează un termen pentru examinarea admisibilităţii în principiu, dispunând ataşarea dosarului cauzei, precum şi citarea părţilor interesate.
(2) Când persoana care a solicitat redeschiderea procesului penal este privată de libertate, chiar într-o altă cauză, preşedintele dispune încunoştinţarea acesteia despre termen şi ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
(3) Persoana privată de libertate este adusă la judecată.
ART. 469
Admiterea în principiu
(1) Instanţa, ascultând concluziile procurorului şi ale părţilor, examinează dacă:
a) cererea a fost formulată în termen şi de către o persoană dintre cele prevăzute la art. 466;
b) au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procesului penal;
c) motivele în baza cărora este formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară de redeschidere a procesului penal, care a fost judecată definitiv.
(2) De asemenea, instanţa supune dezbaterii necesitatea luării faţă de persoana care a formulat cererea de redeschidere a vreuneia dintre măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. (4) lit. b) - e), în cazul admiterii în principiu a cererii.
(3) Dacă instanţa constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal.
(4) Dacă instanţa constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 466, dispune prin sentinţă respingerea cererii de redeschidere a procesului penal.
(5) Încheierea prin care este admisă în principiu cererea de redeschidere a procesului penal poate fi atacată odată cu fondul.
(6) Hotărârea prin care este respinsă cererea de redeschidere a procesului penal este supusă aceleiaşi căi de atac ca şi hotărârea pronunţată în lipsa persoanei condamnate.
(7) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal atrage desfiinţarea de drept a hotărârii pronunţate în lipsa persoanei condamnate.
(8) Instanţa redeschide procesul penal prin extindere şi cu privire la părţile care nu au formulat cerere, putând hotărî şi în privinţa lor, fără să le poată crea acestora o situaţie mai grea.
(9) Odată cu admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal, instanţa, din oficiu sau la cererea procurorului, poate dispune luarea faţă de inculpat a uneia dintre măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. (4) lit. b) - e). Dispoziţiile titlului V al părţii generale se aplică în mod corespunzător.
ART. 470
Rejudecarea cauzei
Rejudecarea cauzei se face potrivit regulilor de procedură aplicabile etapei procesuale pentru care s-a dispus redeschiderea procesului penal.

va multumesc pt raspuns,deja a depus cererea,acum asteptam vreo 2 saptamani!!!
Sa inteleg ca se incadreaza la una din literele a sau b?
Eu zic ca nu mai aveti ce face sa se trateze apoi sa vina sa-si faca pedeapsa

Este considerat persoană judecată în lipsă inculpatul care:
a) nu a avut cunoştinţă de proces;
b) deşi a avut cunoştinţă de proces în orice mod, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei şi nu a putut încunoştinţa instanţa.

In primul rand trebuia sa mearga un avocat la dosar ca sa inteleaga situatia juridica.
Trebuie indeplinite conditiile legii pentru a beneficia de o rejudecare.
E foarte rau ca nu s-a prezentat la proces si a fost judecat in lipsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inculpat, pedeapsa definitiva - condamnare, cale de atac? ralucka ralucka Un cunoscut de-al meu a avut un proces in care era inculpat,dar nu s-a prezentat!!!la recurs,era intimat,dar nu s-a prezentat nici la acela si acum are de ... (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva, situatii de rejudecare matei32865 matei32865 O cunostinta ,a fost condamnat in lipsa. Nu a fost prezent la cercetare, proces,etc El a plecat din tara cu mult inainte de a se petrece judecata. Nu a mai ... (vezi toată discuția)
Prezenta detinutului in instanta doberv doberv in ce situatii este obligatorie prezentarea detinutului in instanta ? la orice cauze penale ,la orice cauze civile ,doar la unele ? va rog raspunsul sa fie ... (vezi toată discuția)