avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu un copil din alta casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu un copil din alta casatorie

Buna ziua,

Tatal meu a murit recent, mama este in viata si eu sunt singurul lor copil. Tatal a mai fost casatorit si are un copil din acea casatorie, copil caruia i-a platit pensie alimentara pana la varsta de 24 de ani. Din pacate cele doua proprietati ale parintilor mei, precum si autoturismul lor, sunt toate pe numele tatalui, asa ca eu si mama trebuie sa incepem procedurile de succesiune. Am citit foarte mult zilele astea, am fost si la un avocat, si la un notar, insa am senzatia ca nu sunt prea bine pregatiti pe acest gen de spete.

Ideea este ca eu nu cunosc decat faptul ca exista un copil dintr-o casatorie anterioara, precum si orasul in care locuia acum 10 ani, insa nu stiu nimic altceva. Notarul mi-a zis ca e obligatia mea sa il caut si sa il gasesc si i-am spus ca in afara de a publica in ziare nu am ce face. Raspunsul primit m-a nemultumit si as dori, daca stie cineva, mai multe lamuriri pe aceasta tema. Raspunsul a fost ca, chiar daca fac 3 publicari in 2 ziare mari si nu se prezinta nimeni la succesiune, si chiar daca trece termenul de 6 luni, oricand putem fi dati in judecata eu si mama de catre acest copil care, sincer vorbind, nu are nici un drept la nimic din ceea ce au construit parintii mei (moral vorbind). Nu l-a contactat niciodata pe tatal meu, nu i-a pasat niciodata de bolile cu care tatal meu s-a luptat, nu a venit la inmormantare, etc.

As vrea sa stiu daca intr-adevar, dupa ce fac toate demersurile pentru a-l gasi, si dupa ce expira termenul legal in care poate emite pretentii la mostenire, poate sa ma actioneze in instanta (justificat si cu temei ma refer) pe mine sau pe mama mea si daca poate emite oricand in decursul vietii pretentii la aceasta mostenire. Mostenirea nu este mare, sa zicem ca ar valora in total cam 120000 euro, insa cei 22500 euro care i se cuvin (3/16) cred ca sunt suficienti pentru a convinge o persoana sa inceapa sa intenteze procese.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:47, 24 Martie 2014
Buna ziua .
al treilea avocat ce v-a sfatuit ? eram si eu curioasa :)
cand a decedat tatal dvs.? in termen de 1 an de la decesul dansului, succesorii trebuie sa-si exprime optiunea succesorala , la un notar .
dvs si mama dvs mergeti la un notar si dati declaratii de acceptare a succesiuniii. ulterior procedati la dezbaterea succesiunii , tot la notar . pt aceasta procedura, notarul ii va cita pe toti erezii defunctului , sa se prezinte la o data anume stabilita in vederea dezbaterii succesiunii. astfel, notarul tb sa aiba adresele tuturor succesorilor pt a putea indeplini procedura de citare a acestora . daca dvs nu cunoasteti adresa fratelui vitreg , notarul il va cita prin mica publicitate . daca nu se prezinta la data stabilita , la notariat, notarul va emite un proces verbal de neprezentare a tuturor succesorilor la data stabilita si va va indruma spre instanta de judecata .
intr-adevar , fratele vitreg poate ataca actele de succesiune , in termen de 3 ani . insa va trebui sa dovedeasca faptul ca nu a stiut despre decesul defunctului ..
va sfatuiesc sa publicati in mai multe ziare , un anunt privind decesul tatalui dvs. , si sa pastrati aceste publicatii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare succesiune prin neacceptare memphisbell memphisbell Buna ziua! Am un caz sa zic asa mai special, tatal meu a decedat in 2007, s-a facut succesiunea, dupa el a ramas un apartament cu doua camere. In fata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea speta: tatal meu a murit in urma cu ... cornek cornek Buna ziua, am urmatoarea speta: Tatal meu a murit in urma cu 10 ani si acesta are 3 copiii(unu dintr-o casatorie anterioara de mama mea) si 2 copii cu mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire DAN 27 DAN 27 Din prima casatorie a rezultat un copil. Mentionez ca acel copil a ramas in custodia bunicilor din partea mamei inca de la cativa anisori in urma divortului. ... (vezi toată discuția)