avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fapta prescrisa - recuperare daune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fapta prescrisa - recuperare daune

Un functionar a savarsit infractiunea din C.P..art.297 (abuz in serviciu),care nu a indeplinit un act,indeplinandu-l in mod defectuos,iar intre timp acum s-a constatat greseala functionarului,insa din pacate,termenul de condamnare a functionarului s-a prescris.
In acest caz,functionarul mi-a cauzat o paguba prin acel act indeplinit in mod defectuos, iar eu doresc sa stiu cine plateste paguba produsa de acel functionar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 23 Martie 2014
Daca s-a prescris si actiunea civila nu consider ca aveti sanse de reusita.
Nu am ajuns inca in instanta,doar am vazut documentele cu erorile functionarului,apoi am cautat in cod penal si am vazut ca deja s-a prescris fapta functionarului.
Ma gandeam ca daunele morale va plati statul. Voi putea sa introduc actiunea in instanta?
Daca s-a prescris fapta ,nu se vor mai plati nici daune.
Da, nu se vor plati daune in caz de prescriptie in caz de proces.
Si fara proces nu pot da astfel de daune.
Si atunci cine raspunde sau cine plateste?
Din motive personale,ca nu cumva sa fiu descoperit ca am apelat la acest forum nu doresc sa spun speta mea, Totusi am citit candva intr-un ziar,urmatoarea speta,pe care am gasit-o si pe [ link extern ]

Un tânăr declarat mort la naştere vrea să ceară daune morale de un milion de euro statului roman. Despărţit de mama sa, tânărul a trăit 20 de ani în centrele de plasament şi a încercat cu disperare să-şi găsească familia. De cealaltă parte, femeia şi-a plâns ani de zile băiatul declarat mort de medici.
G. P. s-a născut în 1980. Un medic de familie l-a luat de lângă mama sa şi, sub pretextul ca este bolnav, l-a internat într-o clinică din Iaşi. După câteva zile mama baiatului a mers la spital să vadă de starea copilului. Aici a primit o veste cumplită, i s-a spus că cel pe care l-a născut a fost incinerat după ce a decedat.
În tot acest timp băiatul a stat internat în centre de plasament. După aproape 20 de ani, cu ajutorul unei fundaţii, G. a reusit să-şi găsească bunica. La câteva zile a stat faţă în fata cu mama lui.
Pentru nedreptatea care i s-a făcut, tânărul vrea să ceară statului român despăgubiri de un milion de euro, bani pe care doreşte să îi folosească pentru a rezolva situaţii asemănătoare cu a lui.
Avocatul lui G. P. va trebui să dovedească în instanţă nedreptatea facută de autorităţi în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Avand in vedere cele citite mai sus,cum poate sa obtina acest om dreptate in instanta chiar si dupa 30 ani? La acesta nu s-a mai prescris? El cum poate sa ceara daune morale de la stat,iar eu nu ?
Speta mea este identica,nu cu privire la nastere sau abandon,ci am avut altele de suferit datorita unei erori a unui functionar angajat la stat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
Just-drept, utilizator

Alte discuții în legătură

Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu? GeorgeQ GeorgeQ Pot fi acuzati politistii de abuz in serviciu, daca in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplinesc un act sau il îndeplinesc in mod defectuos? (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu ? FRD FRD In cazul in care un administrator al unei societati straine emite un act aditional la CIM in scopul de a-si confectiona un inscris pro causa si il semneza ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu = coruptie ? Just-drept Just-drept Codul penal, art.297 Abuzul în serviciu (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau ... (vezi toată discuția)