avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fapta prescrisa - recuperare daune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fapta prescrisa - recuperare daune

Un functionar a savarsit infractiunea din C.P..art.297 (abuz in serviciu),care nu a indeplinit un act,indeplinandu-l in mod defectuos,iar intre timp acum s-a constatat greseala functionarului,insa din pacate,termenul de condamnare a functionarului s-a prescris.
In acest caz,functionarul mi-a cauzat o paguba prin acel act indeplinit in mod defectuos, iar eu doresc sa stiu cine plateste paguba produsa de acel functionar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 23 Martie 2014
Parerea mea este sa va adresati CCR si la Avocatul poporului. Descrieti in detaliu speta dvs si asteptati raspunsul lor.
Eu asa as proceda,iar daca cunoasteti sau aveti dovezi ca functionarul a lucrat cu rea-credinta,chiar daca stia ca va face cu intentie rea. In astfel de cazuri nu as considera ca fiind un abuz in serviciu,ci in mod voit si intentionat care ar putea sa fie implicata si darea de mita, deci birocratie si coruptie.
E cazul ca in Romania sa fie trasi la raspundere si cei care au produs eroare in mod voit, lasandu-se mituiti acesti functionari. Asadar trebuie sa luptati pana la capat si sa dovediti ca nu a fost un simplu abuz in serviciu,insa numai dvs stiti care e speta dvs si cu ce problema va confruntati.
Spun acest lucru,deoarece si eu m-am lovit de o asemenea situatie,pe care nu-l consider ca fiind abuz in serviciu,ci cumpararea de influenta si birocratie.

Succes!
CCR nu are nicio legatura cu aceasta speta.
De acord cu dvs.@freeelis,insa stiu ca rolul CCR este de a verifica legile si de a le trimite spre corectare in parlament.
Ganditi-va ca sunt mii de cazuri in Romania care au ramas prescrise si nedreptatite din cauza birocratiei si a coruptiei. Deocamdata userul @Just-drept,nu a specificat cand s-a intamplat eroarea produsa de acel functionar,asadar putem considera ca din cauza unei birocratii @Just-drept nu a putut sa afle ca s-a produs eroarea de acel functionar. In opinia mea cineva va trebui sa plateasca,iar daca s-a prescris si functionarul a decedat,sau nu mai lucreaza la acea institutie,consider ca statul va trebui sa plateasca daune celui pagubit.

@Just-drept a redactat o speta despre acel tanar care dupa 30 ani cere daune morale de la stat. Sunt si altii care pe vremea comunismului au fost torturati in inchisorile comuniste, si ei isi cer dreptatea pentru suferintele pe care le-au indurat. Si in cazul lor s-a prescris,dar totusi cineva trebuie sa plateasca. Daca trebuie sa plateasca,atunci cine ar putea sa plateasca afara de statul roman?
Nu are nicio relevanta sustinerea dvs, intrucat CCR nu se ocupa de solutionarea unor litigii. Constata sau nu constitutionalitatea unor acte normative, restul este de competenta celorlate instante de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu? GeorgeQ GeorgeQ Pot fi acuzati politistii de abuz in serviciu, daca in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplinesc un act sau il îndeplinesc in mod defectuos? (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu ? FRD FRD In cazul in care un administrator al unei societati straine emite un act aditional la CIM in scopul de a-si confectiona un inscris pro causa si il semneza ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu = coruptie ? Just-drept Just-drept Codul penal, art.297 Abuzul în serviciu (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau ... (vezi toată discuția)