avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la somaj.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la somaj.

Buna ziua, vreau sa stiiu daca am dreptul la somaj. Am terminat facultatea anul trecut dar licenta mi-am luat-o in februarie anul acesta, de atunci am incercat sa-mi gasesc de lucru dar nu am gasit, pot sa iau somaj in aceste conditii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nuami29 , utilizator 23:14, 5 August 2009
Nu cunosc vreun temei legal care sa va ofere posibilitatea de a avea dreptul la indemnizatia de somaj.
Aveti dreptul la somaj!!!!Trebuie sa depuneti un dosar la AJOFM sau AMOFM Bucuresti,cautati pe net si vedeti!!!!Grabitiva!!!
Cred ca pana in iunie sau iulie mai sunteti in termen sa depuneti actele la somaj.
din lg 76/2002
Cf art 17 : (2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

Daca nu ati lucrat de la absolvire cu contract de munca puteti beneficia de somaj ca absolvent, deci interesati-va la AJOFM, asa cum zic colegii de sus, cat mai repejor.
gabescu a scris:

Nu cunosc vreun temei legal care sa va ofere posibilitatea de a avea dreptul la indemnizatia de somaj.


Temeiul legal il constituie Legea nr.76/2002.
Numai ca este vorba de interpretarea Legii ... in lege se prevede ca in termen de 60 de zile de la data absolvirii facultatii si nu de la data promovarii examenului de licenta
Daca s-ar lua data examenului de licenta (februarie 2009), atunci termenul expira in aprilie 2009 ;)
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tentie la ce inseamna aceste termene.
60 de zile este termenul minim ( e de fapt o conditie) dupa care un absolvent are dreptul de a solicita somaj.
Dreptul de a solicita somaj incepe dupa aceste 60 de zile si este de maxim 12 luni.

Din legea 76/2002:

Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării contractului individual de muncă sau a contractului de muncă temporară;@

l) expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a);

(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

art 17
Art. 17. - (1) ...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;@


Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj pentru absolventi nuami29 nuami29 Spuneti-mi va rog: cum se procedeaza pentru luarea in evidenta in termen de 60 de zile de la absolvire? Este necesara doar o cerere de inscriere si mai apoi ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)
Ordin 295 din 5 feb 2007 Studentu Studentu are cineva un linc catre aceasta lege " ORDIN nr.295 din 5 februarie 2007 al ministrului educaţiei şi cercetării privind cadrul general de organizare a ... (vezi toată discuția)