avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare

Un salariat care si-a depus actele pentru pensionare la Casa de pensii trebuie sa fie platit in continuare pana la primirea deciziei de pensionare? Ce se intampla daca patronul nu mai vrea sa-l plateasca pentru ca restructureza personal?
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 08:51, 11 Iulie 2005
Trebuie sa-l plateasca pana la primirea decizie de pensionare, cfm.legii.Daca nu il mai plateste, salariatul il poate da in judecata.
Cf.art.56 lit.d din Legea 53/2003 Codul Muncii : contractul individual de munca inceteaza de drept "la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta ori invaliditate a salariatului, potrivit legii".
In concluzie, depinde de situatie.
Depinde si daca in societatea comerciala respectiva este incheiat un contract colectiv de munca(daca sunt mai mult de 21 de salariati) si daca au prevazute clauze de protectie a salariatilor in situatia restructurarii personalului.
Este important de vazut si contractul individual de munca (clauzele acestuia).

In proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului Muncii s-a prevazut modificarea art.56 lit.d astfel: contractul individual de munca inceteaza de drept "la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii". Ca noutate se introduce lit.E la art.61 care prevede : angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului "în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiul de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii".
Deci, in orice situatie, angajatorul are "o portita" care ii permite sa ia decizii in favoarea sa.
nu ai specificat despre ce fel de pensie este vorba...
Am doua cazuri: pensie limita de varsata si pensie anticipata.
Multumesc
IL TRIMITE IN SOMAJ
FARA DISCUTII

Alte discuții în legătură

Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)