avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de constructie

Am prins in beton 6 tevi si de asupra am facut un acoperis cu tigla doar atit fara sa-l ingradesc unde am depozitat lemnele de foc,acum un vecin ma ameninta ca ma reclama la primarie ca am construit fara autorizatie de constructie.Ce se poate intimpla,aceasta am facuto in urma cu aproximativ 1,5 ani.Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 12:09, 24 Martie 2014
Buna ziua,
Il rugati pe vecin sa va reclame pentru ca fiind o constructie provizorie, fara fundatie, nu trebuia autorizatie.
Din punct de vedere legal, pentru a putea construi, modifica sau demola o cladire este necesara o autorizatie de construire sau de demolare, dupa caz.
Autorizatia de construire (AC) constituie actul de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor.
Legea nr. 50/1991 este legea care reglementeaza procedurile privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si specifica ce lucrari necesita obtinerea AC.
Autorizatia de construire se emite in temeiul si cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism, avizate si aprobate potrivit legii.
Prin exceptare de la aceste prevederi se poate emite AC (fara documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism aprobate), pentru:
Exista insa anumite lucrari care nu necesita autorizatie, cum ar fi:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
i) lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
j) lucrari de investigare, cercetare, expertizare, conservare si restaurare a componentelor artistice ale constructiilor;
k) lucrari de forjare si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate in afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere.

In art. 22 alin (2) litera b , din NORME METODOLOGICE se prevede :
(2) În vederea simplificării procedurii de autorizare, se admite prezentarea unor proiecte pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii (P.A.C., P.A.D.), cu conţinut simplificat în raport cu conţinutul-cadru prevăzut în anexa nr. 1 la Lege. Conţinutul simplificat al proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii (P.A.C., P.A.D.) se aplică pentru următoarele tipuri de lucrări şi/sau construcţii, situate în afara zonelor cu regim special de protecţie sau de restricţii de construire, inclusiv a zonelor de protecţie a monumentelor istorice:
....
b) anexe gospodăreşti ale locuinţelor care alcătuiesc împreună cu aceasta o unitate funcţională distinctă: împrejmuiri şi bucătării de vară; grajduri pentru animale mari; hambare, fânare, pătule; magazii, şoproane, garaje; spaţii pentru activităţi meşteşugăreşti, de prelucrare secundară a produselor agricole şi silvice; fântâni individuale, WC-uri uscate sau cu tanc vidanjabil, fose vidanjabile; rezervoare de combustibil lichid şi gazos;
Deci si pentru acel acoperis cu tigla sustinut de 6 tevi prinse in beton trebuie sa dobanditi aprobare de construire.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costructia unei porti de garaj ValentinTudor ValentinTudor Buna ziua, Locuiesc la curte si intentionez sa fac o modificare la gardul existent, mai exact sa daram o parte din el pentru a face o poarta de garaj. As ... (vezi toată discuția)
Este necesara autorizatia de constructie pentru renovare casa paianta( lemn+caramida)? EvelyneEve EvelyneEve Doresc sa renovez locuinta primita mostenire care este construita din paianta( lemn+caramida) , fundatie piatra, grinzi lemn. As dori sa stiu daca pentru acest ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie Mvmihai Mvmihai Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea probleme. Detin un aparatament la parter intru-an ansamblu residential. Apartamentul detine o gradina ... (vezi toată discuția)