avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Revocare dispozitie functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Revocare dispozitie functionar public

La nivelul unei institutii publice sunt tot felul de dispozitii. Conducatorul institutiei dupa o anumita perioada de timp, pe unele dintre acestea le abrogata iar pe unele le revoca.
Care este diferenta din punct de vedere juridic dintre abrogarea si revocarea unui act administrativ?
Cel mai recent răspuns: gh3gh1 , utilizator 14:01, 24 Martie 2014
Revocarea reprezintă operațiunea juridică care determină încetarea definitivă a efectelor juridice ale actelor administrative ca urmare a ilegalității sau a inoportunității acestor acte.
Motivele sau cauzele revocării constau în ilegalitatea sau inoportunitatea actului administrativ.

Revocarea actelor administrative de autoritate constă în operațiunea juridică prin care organul administrației publice care a adoptat sau emis un act administrativ de autoritate hotărăște ca actul respectiv să nu-și mai producă efectele juridice pentru care a fost adoptat sau emis – face să înceteze producerea efectelor juridice ale unui act administrativ de autoritate.

Revocarea unui act administrativ normativ mai poartă denumirea de abrogare, de retractare sau retragere a actului administrativ.
Multumesc pt raspuns. Nefiind jurist, inteleg ca cei doi termeni sunt asemanatori.
Am intrebat aceasta pt ca nu stiu cum se aplica legal revocarea (abrogarea) unei dispozitii.
Concret: un functionar public beneficiaza de niste drepturi salariale incepand cu data de 1.10.2012 (stabilite printr-o dispozitie). Daca in 10.03.2014 se emite o noua dispozitie de revocare (abrogare) a primei dispozitii, aceasta din urma se aplica de la data emiterii ultimei dispozitii (de la data de 10.03.2014 functionarul nu mai beneficiaza de aceste drepturi salariale iar pentru perioada 1.10.2012-10.03.2014 nu este obligat sa returneze banii incasati - prima dispozitie a produs efecte) sau prin revocarea (abrogarea) primei dispozitii, prima dispozitie isi pierde aplicabilitatea de la data emiterii ei (1.10.2012), si trebuie ca functionarul sa inapoieze banii incasati, cu data de 1.10.2012?
multumesc pentru amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare act administrativ CorinaP85 CorinaP85 Buna seara In ce conditii poate anula conducatorul unei institutii publice un act administrativ emis pe seama unui functionar public? (vezi toată discuția)
Revocarea de catre primar a propriei dispozitii seneca399 seneca399 In temeiul carui articol din legea 215/2001 actualizata primarul poate revoca propria dispozitie? Multumesc (vezi toată discuția)
Revocarea actului administrativ intrat în circuitul civil WEO WEO In afara de modalitatea prevazuta de art. 1 pct 6 din Legea 554/2004 statul mai are si alta posibiulitate de a incerca sa anuleze sau sa modifice un act ... (vezi toată discuția)