avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Imputare retroactiva de plata la CNAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Imputare retroactiva de plata la CNAS

Buna ziua,

Doresc sa va aduc la cunostinta o incalcare grava nu doar a dreptului pacientilor asigurati de a beneficia de servicii medicale gratuite in sistemul public de sanatate, ci a insasi Constitutiei, care prevede clar in art. 15 alin. (2) ca: "legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”.

Pe cale de consecinţă, ar fi neconstituţională prevederea dintr-o lege civilă (ordinară sau organică) sau dintr-un alt act normativ ce ar dispune că acea lege sau act normativ s-ar aplica retroactiv.

Cazul este urmatorul: matusa mea a primit de curand de la CNAS o instiintare de plata pt niste servicii medicale efectuate in anul 2012, imputarea fiind argumentata pe baza unor acte normative emise in 2013 - respectiv HG 117/2013 si Ord. com. MS/CNAS 423/191/2013 - avand urmatoarea motivare:

"in situatia in care Casa de asigurari de sanatate constata ca in perioada de valabilitate a biletului de trimitere pt investigatii medicale paraclinice asiguratul a fost internat intr-un spital si in declaratia pe propria raspundere consemnata pe verso-ul biletului de trimitere este contrara celor constatate, prejudiciul se recupereaza de le asigurat." (Conform anexa 8, art. 8 alin (2) din Ord. com. MS/CNAS 423/191/2013 pt aprobarea normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru privind conditiile acordarii asist. med. in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pt anul 2013 cu modificarile si completarile ulterioare.)

Va rog sa constatati, in primul rand, "corectitudinea" exprimarii:

" [...] in declaratia pe propria raspundere [...] este contrara celor constatate [...] "

Ce anume s-a constatat a fi contrar presupusei declaratii de pe verso-ul biletului de trimitere nu se specifica, insa aceasta imputare i se aduce in conditiile in care:

1. matusa mea este pensionara si in anul 2012 avea pensia sub 700 lei
2. toate investigatiile au fost efectuate pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie catre un specialist pneumolog la Spitalul de pneumologie M. Nasta
3. investigatiile au fost efectuate in regim ambulator
4. nu a dat nici un fel de declaratie pe verso-ul biletului de trimitere
5. nu a solicitat nici un fel de investigatii suplimentare
6. toate investigatiile au fost efectuate doar la solicitarea medicilor specialisti
7. nu i s-a adus la cunostinta faptul ca ar urma sa plateasca vreuna din investigatiile efectuate - partial sau total.

Matusa mea este o femeie simpla, cinstita, fara acces la mijloacele moderne de informare si comunicare si de aceea va scriu in numele ei, considerand ca este victima unui abuz.

Va rog respectuos sa-mi dati un raspuns avizat, astfel incat sa o pot ajuta sa depuna o contestatie la CNAS.

Va multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
coryzalia, utilizator

Alte discuții în legătură

Lege aplicata retroactiv coryzalia coryzalia Buna ziua, Doresc sa va aduc la cunostinta o incalcare grava nu doar a dreptului pacientilor asigurati de a beneficia de servicii medicale gratuite in ... (vezi toată discuția)
Investigații paraclinice decontate de casa de asigurări de sănătate Laurandra Laurandra În conformitate cu art.4, alin.(2) din Anexa 18 la Normele Metodologice de aplicare în anul 2015 a H.G.400/2014, ”In situatia in care casa de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea biletului de trimitere de la medicul de familie ursulici ursulici Buna ziua... nu o data m-am vazut facut mingie de ping-pong intre medicul de familie si specialist (evident, atunci cand acesta din urma functioneaza in alta ... (vezi toată discuția)