avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara,
Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe perioada determinata de 1 an.Intre timp am ramas insarcinata iar pe data de 10 august 2014 urmeaza sa dau nastere celui de al 2 copil.
Exista posibilitatea de a nu beneficia de aceasta indemnizatie in aceste conditii?!!!
VA MULTUMESC !!!:))
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:40, 21 August 2014
1. Daca veti naste in august 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt septembrie 2013 - august 2014.

2. Contractul individual de munca (CIM) se suspenda pe perioada in care intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (25 iulie 2014).

3. - Daca la data incetarii CIM sunteti in concediu de maternitate atunci certificatele medicale incepand cu luna iulie le depuneti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de CCC.

4. - Daca la momentul incetarii CIM indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj atunci va inregistrati a Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate) unde veti duce certificatele medicale si care le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti intra in CCC.
- Dupa terminarea CCC veti reveni in somaj indemnizat.

5. Asadar, nu trebuie sa fiti disperata, indepliniti conditiile pentru a beneficia si de concediu de maternitate si de CCC, daca respectati cele de mai sus.

Buna ziua,
Revin cu o alta situatie problematica si anume, in cursul zilei de astazi am fost la Ajofm sect 3 pt a verifica daca pot intra in somaj dupa expirarea Cmi, si m au anuntat cu parere de rau ca nu am suficient stagiu de cotizare si anume 10luni muncite efectiv(de la 1 iunie intrant in concediu prenatal pana la expirare Cmi).
Ce fac in continuare?!!Pt ca dupa parerea mea nu mai am nimic de facut!!!
Va multumesc si astept cu sufletul facut bucatele!!
1. - AJOFM are dreptate deoarece perioada de concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) nu este stagiu de cotizare la somaj.
- Daca inainte de 25.07.2013 nu ati mai lucrat in alta parte (ca sa adunati cele 12 luni necesare de stagiu de cotizare la somaj, din ultimele 24 de luni) nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Dar puteti beneficia de plata concediului de maetrnitate in continuare daca depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Va prezentati la CJAS cu o copie dupa decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM) pe perioada determinata si cu certificatul medical incepand cu luna iulie 2014.
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa mai duceti prima data.

3. Dupa terminarea concediului de maternitate mergeti la Primarie si depuneti actele pentru indemnizatia pentru CCC.

4. Asadar in cazul dvs. exista solutii, nu mai fiti asa stresata si cu sufletl bucatele, nu e cazul!

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

6. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
Va multumesc din suflet!!!
Parca mi am mai revenit, nu stiam incontro sa o iau dupa lovitura cu cei de la Ajofm...
Mii de multumiri inca o data!!
Buna seara, revenind cu nourati despre situatia mea, nu am reusit sa ma incadrez la somaj si dupa nenumarate plimbari servici-Casmb, am reusit sa depun dosarul pt decontarea concediilor medicale (postnatal) catre Casmb...,
Intrebarea mea este, se trece venitul net+bonuri masa in adeverinta pentru indemnizatia de crestere copil de pana la 2 ani sau doar venitul net?!;
Va multumesc anticipat!!

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Expirarea cim cu 3 saptamani inaintea datei probabile a nasterii daria7 daria7 Buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui sa procedez mai este pana la momentul acela insa stau cu frica. lucrez cu contract determinat pe un an ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie CRISCC CRISCC buna ziua, sunt insarcinata in 7 sapt si sunt in concediul medical fiind sarcina cu risc,am fost intrnata si dupa am primit concediu pe 2 sapt cu cod 01, cat ... (vezi toată discuția)