avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Statutul deponenților în România
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Statutul deponenților în România

Bună seara!

Iaca întrebarea mea: în momentul constituirii unui depozit bancar la o bancă comercială, care este statutul deponentului? I.e. deponentul devine un creditor negarantat al băncii, banii trecând în proprietatea băncii, aceasta având libertatea să facă ce dorește cu aceștia și singura obligație față de deponent este restituirea, LA CERERE, a sumei depuse + dobânda aferentă? Sau altminteri?

Întrebarea vine deoarece, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, din câte am citit, cf. Foley v Hill din 1848 situația este cea descrisă mai sus: banca este un debitor al deponentului, iar creditul este neasigurat (i.e. fără gaj sau ipotecă), încât deponentul este în ultima categorie la masa creditorilor dacă banca devine insolventă. Aparent, la fel este și în Statele Unite, și ceva foarte similar s-a petrecut recent în Cipru.

Știu că în U.E. există garantarea depozitelor sub 100,000 euro, valabil și în România (cf. site-ului FGDB), dar întrebarea finală este dacă o situație similară cu cea din Cipru nu se poate produce și în România? De aceea, vreau să aflu care este relația concretă dintre bancă și deponent și care este statutul depozitelor. Precizez că mi se pare injust ca un deponent să plătească pentru problemele băncii, de vreme ce nu a avut nici un rol în deciziile de afaceri ale acesteia.

Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Denebola18, utilizator

Alte discuții în legătură

Propunere ciudată din partea notarului: împrumut garantat cu un teren pe care vreau să cumpăr, dar care n-are actele în ordine. ce părere aveți? tqgmc tqgmc Buna Ziua, Vreau sa cumpar un teren care este partial Intravilan/extravilan dar proprietarii nu au bani sa isi faca actele in ordine ( schita cadastrala, ... (vezi toată discuția)
Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre? ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa ... (vezi toată discuția)
Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)