avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs

O cunostinta de a mea (in varsta de 94 de ani) are un proces civil legat de partajul locuintei unde locuieste (2 camere, la bloc) si unde, conform succesiunii dupa sotul sau decedat, detine 5/8 parti, iar altcineva 3/8 (e vorba de un nepot al sotului, din alta casatorie). Acest nepot a dat-o in judecata pe cunostinta mea pentru a intra in posesia partii ce i se cuvine, solicitand sa se vanda apartamentul si sa imparta banii. Pana acum – procesul tine din 2008, in diferite faze – instanta i-a oferit, foarte marinimoasa, nepotului mai multe optiuni succesive: sa se inteleaga cu „matusa”; sa vanda apartamentul prin executor; i-a atribuit provizoriu apartamentul, stabilind obligatia de a plati o anumita sulta. Dar „nepotul” nu si-a ineplinit niciuna dintre solutiile oferite de instanta, motiv pentru care instanta si-a luat lumea in cap si a hotarat <inchiderea dosarului de partaj, pentru ca partajul nu se poate realiza in niciuna dintre modalitatile prevazute de lege>; cu drept de apel in 15 zile de la Comunicare.
Acum am cateva intrebari:
1) Citatia pentru Apel nu a venit insotita si de Apelul propriu-zis, ca sa vada ce mai invoca nepotul. Asa e procedura, nu trebuie sa soseasca acasa, trebuie sa te duci la Tribunal sa vezi ce a scris pitifelnicul?
2) Cunostinta asta a mea nu vrea sa-si puna avocat. O pot reprezenta eu (nu am studii juridice), in ce conditii si ce forme trebuie indeplinite?
3) Poate o instanta sa pronunte o hotarare care sa o scoata din casa fara voia ei, chiar daca sa zicem, nepotul i-ar plati contravaloarea partii ei? Doamna in cauza ar ramnae in strada, chiar daca i se da o suma? Ea zice ca sa vina nepotul sa locuiasca in 3/8 din apartament, mai ales ca sunt 2 camere.
4) Ce mai poate invoca „nepotul” in aceasta situatie. Are vreo sansa?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
mpaul1952, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 06:46, 28 Martie 2014
Buna ziua,

1. Probabil nu a raspuns cand a sunat curierul de la instanta la usa. Asa ca trebuie sa mearga la instanta sa isi ia documentele.

2. Nu o puteti reprezenta. E obligatoriu sa is angajeze avocat. Vedeti mai multe aici www.avocatnet.ro/content/art...

3. Da, instanta o poate evacua. Ar fi necesar un proces cu actiune in evacuare, dar e posibil.

4. Daca are sanse depinde de ce a cerut..

Succes
Citatia tb sa vina obligatoriu insotita de motivele de apel daca ele au fost depuse. Oricum se poate solicita un termen pt comunicarea acestora si pt a putea face intampinare.

Putet sa o reprezentati printr-o procura autentica speciala, insa nu stiu daca veti gasi notar care sa faca o astfel de procura la cei 94 de ani ai doamnei. Va vor tb acte legate de starea sanatatii sale mintale.

Chiar daca o reprezentati nu veti putea pune concluzii orale in fata instantei, le veti putea formula insa in scris. Ati putea sa angajati avocat in numele dansii, in temeiul procurii.

Cat despre ce ar putea invoca nepotul si ce sanse are sa castige, nu va pot raspunde fara a cunoaste exact continutul dosarului, ce s-a cerut, ce probe au fost administrate etc.
din pacate pentru dansa, da, nepotul poate solicita iesirea din indiviziune , cu atribuirea imobilului catre dansul in natura si obligatia in sarcina sa, de a o despagubi pe doamna.
poate avea castig de cauza. acum, nu stiu daca totusi instanta nu va tine cont de varsta inaintata a doamnei ..
de ce nu solicita dumneai sa-i fie atribuit imobilul in natura , urmand sa-i plateasca nepotului sulta? sau probabil ca nu are mijloace necesare banesti pt a-l despagubi..

cred ca singura solutie umana ar fi sa se renunte la judecata si sa locuiasca impreuna in imobil, fiecare in cate o camera.
A primit Citatia acsa, dar nu era insotita de copie dupa Cererea si motivele apelului.
Poate cerere o amnarea astfel incat aceste acte sa-i fie trimise acasa sau trebuie sa se deplaseze la Tribunal?
Sa faca cerere scrisa sa i se comunice motivele de apel si sa se acorde un termen pentru a redacta intampinarea.
In afara faptului ca nu i-au fost comunicate sa motiveze cererea de amanare si ca urmare a varstei si a imposibilitatii de a se prezenta la arhiva instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, sulta neplatita, evacuare dupa 10 ani luciano2014 luciano2014 buna ziua, In urma cu 10 anii, parintii mei au trecut prin divort,acesta sa terminat acum 7 anii, tata a locuit singur, mama plecata, el a ramas datorita ... (vezi toată discuția)
Tranzactie bunuri si divort de comun acord ContSters11386 ContSters11386 Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat. Am divortat in decembrie 2005 de comun acord cu tranzactie. In Hotararea Judecatoreasca se specifica faptul ca ... (vezi toată discuția)
Soțul nu vrea să mă lase în apartamentul luat cu credit chiar dacă el nu plătește deloc, iar eu locuiesc cu copiii la mama. cum pot rezolva problema la partaj? Cata 86 Cata 86 Buna seara. Am doi copii minori și un credit cu prima casa luat doar pe numele meu fără garant si nu pot ajunge la o înțelegere cu soțul deoarece are ... (vezi toată discuția)