avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1434 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi la revenirea din Concediu Crestere Copil in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi la revenirea din Concediu Crestere Copil in cazul externalizarii de servicii

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire la care sper sa gasesc raspuns. Momentan sunt in CCC si urmeaza sa ma intorc la servici incepand cu data de 01.07.2014. Din cate au fost informati colegii mei, societatea la care lucrez doreste sa externalizeze anumite servicii (spun ei ca asa pot face economii dar eu nu prea vad cum, iar sindicatele nu fac nimic). Momentan, din cate au spus cei din administratie, compartimentul in care sunt eu incadrat nu este afectat, dar nimic nu este sigur pana in luna iunie cand se vor da toate detaliile exacte despre compartimentele supuse externalizarii.
In cazul in se vor face aceste externalizari eu sunt afectat cumva? Din cate stiu, nu au voie sa imi desfaca contractul de munca pe o perioada de 6 luni de la data intoarcerii la servici, dar nu stiu ce spune legea in cazul externalizarilor de servicii. Precizez ca in societate mai raman servicii compatibile cu calificarea pe care o am, in consecinta imi pot repartiza un post in cadrul acestor servicii, presupun.
Astept raspunsurile dumneavoastra.
O zi placuta.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
bygserv, utilizator
Cel mai recent răspuns: bygserv , utilizator 19:51, 28 Martie 2014
1. Din Legea 202/2002:

Art.10
...
(7) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

3. - Asadar nu puteti fi concediat mai devreme de 6 luni si vi se poate oferi un alt loc de munca echivalent.
- Daca in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern este prevazuta o perioada mai mica de 6 luni atunci se aplica aceasta prevedere.
1. Alineatul 7 al art.10 din Legea 202/2002 are , in prezent, un alt continut , si anume:
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Legea nr.202/2002 a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 326 din 5 iunie 2013.

Textul initial al alinetatului 7 al art.10 din actul normativ citat, se regaseste la alin.8 al aceluiasu articol, si anume:
'(8) La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

In practica, sunt foarte putini angajatori care au stabilita o perioada mai mica de 6 luni . Mare parte din acestia merg pe perioada maxima.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Din cate am inteles, la revenirea din CCC angajatorul are obligatia de a imi oferi un loc de munca similar celui pe care il ocupam la intrarea in CCC in cazul in care postul meu a fost externalizat catre alte societati comerciale, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, abia atunci imi poate propune un post la firma catre care serviciile au fost externalizate. Corect?
Societatea la care lucrez este foarte mare iar externalizarea se face in aceleasi conditii contractuale pe o perioada de 2 ani, urmand ca mai apoi noul angajator sa decida CCM si CIM.
Ideea de baza este ca eu vreau sa raman in continuare angajat la societatea la care lucrez ci nu la o firma terta cu care societatea la care sunt angajat va colabora pe viitor. Ma intereseaza daca societatea la care sunt angajat este obligata sa imi ofere un post similar celui pe care il ocup (in cazul in care acesta va fi externalizat) inante de a-mi propune varianta de transfer prin externalizare la firma cu care va incheia acordul.

Nota: Nu este cazul de faliment, insolventa, etc. Firma este foarte mare si are profituri uriase, dar spun cei din conducere, ca in acest fel se pot face economii. Sunt peste 7000 de angajati si vor sa externalizeze aproape 10% (munca de teren).

Multumesc anticipat, o seara placuta.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
bygserv, utilizator
bygserv a scris:

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Din cate am inteles, la revenirea din CCC angajatorul are obligatia de a imi oferi un loc de munca similar celui pe care il ocupam la intrarea in CCC in cazul in care postul meu a fost externalizat catre alte societati comerciale, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, abia atunci imi poate propune un post la firma catre care serviciile au fost externalizate. Corect?
....

Nu ati inteles bine. :Locul de munca echivalent se propune in cadrul aceluiasi angajator si nu la alt angajator.

Actul normativ invocat mai sus ofera doua situatii privind revenirea din CCC:
- ultimul loc de muncă avut anterior intrarii in CCC
sau
- la un loc de muncă echivalent, situatie incidenta cand locul de munca detinut anterior intrarii in CCC nu mai exista.
Din cate inteleg, angajatorul nu imi poate propune un loc similar la alta societate (chiar si in cazul in care exista o intelegere intre acestea), corect? In concluzie, timp de 6 luni dupa revenirea din CCC angajatorul trebuie sa imi asigure locul de munca anterior sau un loc similar. Eu asta inteleg din ceea ce mi-ati spus.
O zi placuta.

Alte discuții în legătură

Revenire concediu ingrijire copil rica2007 rica2007 Un anajat a fost plecat in concediu ingrijire copil (durata 2 ani). In acest interval de timp postul a fost suprimat (externalizare). Ce se intampla cu el la ... (vezi toată discuția)
Angajat revenire ccc MikePort MikePort Buna, Se da urmatoarea situatie: O angajata a unei firme intra in concediu crestere copil de 1 an, urmand ca la revenire sa primeasca stimulent de insertie ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)