avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Alocatie si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Alocatie si indemnizatie crestere copil

Buna ziua. Am si eu o neclaritate referitoare la primirea alocatiei pt. copil pana la 2 ani si indemnizatia de crestere a copilului. Am inteles in urma discutiei de aseara de pe chat protv, ca acele mame care primesc indemnizatia(85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni) peste 800 RON , nu mai primesc alocatia copilului in val. de 200 Ron. Indemnizatia mea este in jur de 2250 RON. Nu inteleg de ce? Alocatia este dreptul copilului iar indemnizatia este dreptul meu (pentru care am cotizat timp de 15 ani fara intrerupere si fara o zi de concediu medical).
Este adevarat sau nu? Am citit toate modificarile prin ordonante de guvern dar nu am gasit documentul in care este specificat acest lucru.:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:27, 28 Aprilie 2009
Va redau din textul legii nr. 61/1993 , cu actualizarile la zi:
Art. 1. - (1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevăzuţi la alin. (3) care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Art. 3. - (1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este de 40 lei lunar şi se majorează anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse.
(2) Titular al dreptului la alocaţie de stat pentru copii este copilul.
OUG nr.148/2009 prevede ca :
Art. 4. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazute de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este urmatorul:
a) 200 lei (RON) lunar, in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap;
....

@libo22
beneficiati si de aceasta alocatie, indiferent de valoarea indemnizatiei pentru CIC pe care o primiti.
si eu stiam lucrul acesta, dar d-l ministru Sarbu aseara la videochat a infirmat , spunand ca o persoana care primeste indemnizatie de 800 ron nu primeste alocatia, iar perosana care opteaza pentru indemnizatia de 600 ron primeste alocatia de 200 ron.
Cred ca nu stia ce vorbeste.
Multumesc de raspuns.
:offtopic:
Multe din interviurile acordate de catre dl ministru sunt in neconcordanta cu prevederile legale ... OUG nr.148/2005 nu face distinctie in primirea acelei alocatii de 200 lei in functie de cuantumul indemnizatiei pentru CIC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie pt copii 200 lei ana500 ana500 Buna ziua. Am si eu sa va pun o intrebare celor care imi pot raspunde. Eu am un baietel care face 2 ani luna aceasta. Am avut dreptul doar la trei luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului handsu handsu In cazul in care perioada pentru cresterea copilului sub doi ani se prelungeste cu un an , copilul avand un handicap ,indemnizatia primita in cei doi ani ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la varsta de trei ani vgv vgv cum se procedeaza cu prelungirea concediului ingrijire copil pana la varsta de trei ani? (vezi toată discuția)